RIBW zegt samenwerking met Echte Oude Steigerplanken op
“Dit zag ik niet aankomen.” Henry van den Beld is stomverbaasd dat RIBW (Regionale Instelling Beschermd Wonen) hem aan de kant heeft geschoven als begeleider van cliënten in de houtwerkplaats ‘Op Seum’ aan de Praamstraat in Raalte.
De motivatie voor het stopzetten van de samenwerking is al even schimmig. De Heinoër zou niet beschikken over de juiste papieren. Ook was het een probleem dat hij te betrokken is bij de doelgroep, mensen met een (ernstige) psychische/psychiatrische beperking. “Ik heb zelfs nog gevraagd welke diploma’s ik dan zou moeten halen, maar daar heb ik geen antwoord op gekregen. Het was voor RIBW een gepasseerd station. Ze wilden gewoon van me af.”
Het stopzetten van het contract is dubbel onfortuinlijk voor Van den Beld. ‘Op Seum’ is de werkplaats voor RIBW, maar fungeerde volgens afspraak met de instelling tevens als werkplaats voor zijn bedrijf Echte Oude Steigerplanken (E.O.S.). Deze constructie werd bedacht nadat zijn vorige werkplaats in Boerhaar afbrandde. Een win-winsituatie, dacht iedereen toen nog.
Het beëindigen van de overeenkomst past naadloos in de moeizame samenwerking tussen E.O.S. en RIBW. “Het is nooit vlekkeloos geweest. Altijd gedoe.” Zo kondigde RIBW eerder al aan te willen verhuizen naar een ander pand waar ook de timmerwerkplaats een plek moest krijgen. Deze was echter de helft kleiner dan het bestaande pand en uit het oogpunt van veiligheid wilde Van den Beld niet mee.
De gemoederen liepen toen al hoog op en dat ging ten koste van de cliënten. Daarop leek de RIBW overstag te gaan, maar hun aanbod voor net iets meer ruimte was voor de Heinoër geen goede oplossing. Helaas bleek nader overleg niet meer mogelijk. Gelukkig bleek de pandeigenaar van ‘Op Seum’ bereid de huur sterk te verlagen zodat Van den Beld zelf kon huren. Met het RIBW werd toen wel een vergoeding voor de begeleiding van de cliënten afgesproken.
De verhuizing ging echter gewoon door en de machines gingen mee. Via een netwerk kwam de benodigde 10.000 euro op tafel voor andere machines. Een goede overeenkomst met het RIBW bleef echter uit en er kwamen ook geen nieuwe cliënten meer. Vorige week werd dus duidelijk waarom. Deze week komt waarschijnlijk de officiële opzegging van de overeenkomst binnen. Concreet betekent dit dat EOS over een maand geen inkomen meer heeft uit de begeleiding van cliënten van het RIBW. Toch laat hij ze niet vertrekken. “Ze kunnen gewoon blijven werken. Iedereen is welkom!”, laat hij zijn hart spreken.
Het is de vraag hoe lang Van den Beld dit volhoudt, want zijn aandacht moet nu eigenlijk volledig uitgaan naar zijn enige inkomstenbron: Echte Oude Steigerplanken. Een kennis heeft daarom al contact gezocht met wethouder Gerria Toeter van de gemeente Raalte. “Niet voor mij, maar voor de deelnemers. Ik kan heel slecht tegen onrecht”, aldus Van den Beld die heeft gehoord dat de gemeente Raalte de kwestie wil uitzoeken. “Ik hoop dat een oplossing nabij is. De gemeente heeft het vaak over maatwerk in de zorg. Wat is er nu mooier dan mensen in nood weer op weg te helpen.” Wordt ongetwijfeld vervolgd!
Foto: sallandcentraal.nl
RIBW: Echte Oude Steigerplanken voldoet niet aan de kwaliteitseisen | Hoezo Heino?
13 september 2018 om 13:15[…] het verhaal geeft eigenaar Henry van den Beld van E.O.S. aan stomverbaasd te zijn dat hij aan de kant is […]