Stichting Heija Heino pakt tijdens 30 jaar Pompdagen uit met 30-urige marathon
Hedendaags jubileum met een flinke nostalgische knipoog
Wie Hans Egelie in zijn eerste jaren als voorzitter van de Stichting Heija Heino heeft meegemaakt, weet dat hij nooit om een woordje verlegen is. Des te vreemder is het dus als we hem zijn woorden zien wikken en wegen. Het heeft alles te maken met het 30-jarig bestaan van de Pompdagen, het dorpsfeest dat door ‘zijn’ stichting wordt georganiseerd. “We zijn blij met ieder moment van publiciteit, maar eigenlijk zijn jullie aan de vroege kant. Het zijn nu nog vooral ideeën die uiteindelijk moeten uitgroeien tot programmaonderdelen.”
Maar ja, de volgende uitgave van Hoezo Heino verschijnt in het najaar, ruim nadat een ongetwijfeld spetterend jubileumfeest is afgesloten. Dus, we besluiten er samen het beste van te maken. Geen probleem voor Egelie, want hij praat gepassioneerd over de ideeën en het enthousiasme in het dorp.
Dat heeft onder meer geleid tot nieuwe aanwas (zeven vrijwilligers voor bestuur en werkgroepen) en het voornemen om een 30-urige feestmarathon in het leven te roepen. “Van donderdag vroeg op de middag tot en met vrijdag begin van de avond. Dat waren de dagen met de meeste ruimte in het programma”, aldus de stichtingsvoorzitter die aangeeft dat de gemeente Raalte zijn medewerking verleent en dat de organisatie voor 90% rond is. “Je merkt aan alle kanten dat het feest leeft onder de bevolking. Zowel bij de inwoners, de vrijwilligers als het bedrijfsleven.”
Paalzitten
De grote vraag bij veel Heinoërs is natuurlijk of het gerucht klopt dat het paalzitten terugkeert op het programma van de Pompdagen. Egelie: “Veel mensen hebben aangegeven dat ze het wel vinden passen bij het jubileum, dus we gebruiken het inderdaad als rode draad in de 30-urige marathon. Het is een mooi stukje nostalgie. Al is het wel de bedoeling dat er na 30 uur een winnaar uit de bus rolt”, verwijst hij naar ervaringen uit het verleden waarbij sommige deelnemers zelfs tot ver na de Pompdagen nog op de paal zaten. “Het is de bedoeling dat we een spelelement toevoegen om te forceren dat er een winnaar komt.”
Het paalzitten en de Hof van Rakhorst (gemeentetuin) waren jarenlang aan elkaar verbonden, maar met die traditie wordt gebroken, want voor de feesteditie wijkt men uit naar de nabijgelegen Kloostermanshof. “De Hof van Rakhorst voelt niet goed, want in verband met het normale programma is er geen ruimte om daar het paalzitten te organiseren. Op de Kloostermanshof wordt daarom een podium en een overkapping (niet voor de deelnemers…) gecreëerd. Overigens zijn beide locaties wel met elkaar verbonden via een speciale loopbrug over kruidentuin Allegaardje.”
Met de keuze voor het paalzitten kwam binnen het bestuur en de werkgroepen natuurlijk ook de discussie op gang over andere bijzondere onderdelen uit het verleden. Te denken valt aan de Breimarathon, de mimegroep Koeloeur, de Wielerestafette, Dogs on the Catwalk en de Hoedenparade. Zeker is dat een flinke knipoog naar de nostalgie wordt gemaakt met o.a. een Boerendag, maar voor de exacte invulling moeten we nog een aantal maanden geduld opbrengen.
Een grote wens voor veel Heinoërs is ook een nieuwe versie van de Historische Optocht. Egelie wil bevestigen dat het stichtingsbestuur het plan omarmt en dat het de organisatie graag aan het rijke verenigingsleven van Heino wil overlaten. “In de media hebben we straten en buurten opgeroepen om zich aan te melden. Iedere deelnemer kan bijvoorbeeld een onderdeel uit de Canon van Heino voor zijn rekening nemen. Dan heb je een mooi overzicht van de rijke geschiedenis van het dorp”, aldus de preses die hoopt én verwacht dat heel Heino tijdens de viering van 30 jaar Pompdagen rijkelijk versierd is. “Als stichting doen we een duit in het zakje en de horeca heeft aangegeven voor aankleding en verlichting te zorgen. Natuurlijk hopen we dat zich zoveel mogelijk inwoners aansluiten.”