Geschiedenis van het dorp is springlevend dankzij vrijwilligers 40-jarige vereniging
Natuurlijk is een deel van het werk van een oudheidkundige vereniging best wel stoffig. Ook al gaat tegenwoordig veel via computers, USB-sticks en andere digitale hulpmiddelen; je moet als vrijwilliger nog best vaak met je neus in het papier duiken. Of het nu gaat om krantenknipsels, boeken of tijdschriften. Maar je maakt echt een historische fout als je Omheining stoffig noemt…
Sterker nog, de 40-jarige vereniging stelt alles in het werk om het vuurtje van de plaatselijke historie brandend te houden. En het bestuur slaagt daar in samenwerking met vele andere vrijwilligers geweldig goed in. Niet voor niets vermeldt de ledenlijst van Omheining op dit moment maar liefst 800 namen. “Net iets meer dan Raalte”, zegt voorzitter Ton van de Griendt met een veelzeggende knipoog.
Hij wordt bijgestaan door Jennie Pruim-Reinders en Guus van Wifferen omdat zij een rol hebben gespeeld bij de oprichting en net als Gerrie Berends van Kruidentuin Allegaardje vanaf het eerste uur betrokken zijn bij de vereniging. “Al voor de oprichting van Omheining is een boek van Jan Bieleman over het ontstaan van Heino verschenen. De presentatie vond plaats bij Marktzicht. Met een aantal mensen is daar besloten om de inwoners via een advertentie op te roepen voor de bijeenkomst om tot een historische vereniging te komen. Dat leverde zo’n twintig belangstellenden op. En dat clubje mensen is onder begeleiding van de IJsselacademie al snel een serieuze vereniging geworden.”
De drijvende krachten in het eerste bestuur waren Henk van der Veen (de eerste voorzitter), Wim Grootenhuis en Jennie Pruim-Reinders. Dat de vereniging na een lange aanloop in 1981 het levenslicht zag, was niet heel gek als je kijkt naar landelijke ontwikkelingen. “Je zag destijds overal dit soort verenigingen ontstaan. Het was er blijkbaar de tijd voor.”
Gedegen onderzoek
Dan heb je oudheidkundige verenigingen die met hun neus in de archiefkasten blijven zitten. En je hebt heemkundige verenigingen zoals Omheining die juist graag de verbinding met het dorp zoeken. Door bijvoorbeeld allerlei mooie tentoonstellingen te houden in de eigen verenigingsruimte. Van kerkgeschiedenis tot 44 jaar carnaval in Heino en van school- en klassenfoto’s tot 100 jaar spanning over de elektrificatie van Heino. Of door met zowel Pasen als Kerst een prachtige wandeling door het buitengebied van Heino te organiseren. “Dat ligt nu allemaal stil vanwege corona, maar dat gaan we zeker weer oppakken”, stelt Van de Griendt namens het bestuur.
En dan hebben we natuurlijk ook nog de diverse uitgaves die door de jaren heen zijn verschenen. De ene keer is het een historisch boek van een extern auteur, de andere keer is het een boek zoals de Canon van Heino dat met een beetje hulp van buitenaf in eigen beheer is gemaakt. Of zoals recentelijk het plaatjesboek ‘Beleef Heino’, een mooie samenwerking met Albert Heijn Van de Worp. Een ongelooflijk groot succes. Mede dankzij corona en de lege agenda’s sloeg heel Heino, jong en oud, aan het plakken. “Eigenlijk een perfecte manier om met z’n allen een beetje educatief te zijn”, stelt het gezelschap vast.
De volgende uitgaves staan al weer op stapel. Zoals een vervolg op het boek ‘Heino in crisisjaren en oorlogstijd’. Iets in de trant van Heino en de wederopbouw. “Dat is toch wel een onderbelichte periode, dus we willen een stukje dieper graven. Daar staan we ook wel om bekend. In ons contactblad ‘Om Heino’ schrijven we ook graag krachtige achtergrondverhalen die op basis van gedegen onderzoek tot stand zijn gekomen. Historisch verantwoord en de feiten zijn minimaal drie keer gecheckt.”
Contactmomenten
Later dit jaar verschijnt waarschijnlijk het vurig gewenste boek over de Heinose middenstand vanaf 1935. Een project van vrijwilligers Guus van Wifferen en Peter Borgers en met tekst van Joke Zwaal. “Daar zijn we vanaf 2017 al heel druk mee bezig. Geschiedenis vermengd met anekdotes”, belooft Van Wifferen.
Wellicht dat de boekpresentatie gelijk kan vallen met de viering van het 40-jarig jubileum. Want, geheel in de stijl van Omheining, is dat natuurlijk een mooi moment om de banden met de Heinoërs aan te halen. Als de coronaregels het toestaan, dan is de voorzichtige planning om in oktober een aantal activiteiten te plannen. Dan moeten we denken aan een tentoonstelling over 40 jaar verandering in Heino en een nostalgische wandeling langs bijzondere locaties. “Dat zijn ook mooie contactmomenten om met inwoners in contact te komen. Mensen met een vraag, potentiële leden en misschien wel nieuwe vrijwilligers. Je hoeft ze niet altijd jarenlang aan je te binden. Een kortdurende, overzichtelijke klus is natuurlijk ook helemaal goed”, sluit voorzitter Van de Griendt af.