Oké, we moeten eerlijk toegeven: officieel bestaat Stichting Duurzaam Heino al elf jaar. Het jubileum kon door bekende redenen echter niet gevierd worden en dus zetten we de stichting een jaar later alsnog graag in het zonnetje. Want ja, ze bestaan dan al wel een tijdje, maar hun werk is nog lang niet klaar. In tegendeel zelfs, duurzaamheid is nu juist belangrijker dan ooit.
“Tien jaar geleden waren er in Heino misschien twee of drie huizen met zonnepanelen”, zo schetst Jos Wigger – secretaris en één van de oprichters – de situatie waarin de stichting tien jaar geleden begon. “Vanuit Plaatselijk Belang was er budgetje voor duurzaamheid, maar het leek ons beter om daarmee vanuit een nieuwe stichting aan de slag te gaan. Ook omdat we vonden dat het onderwerp meer aandacht moest krijgen.” Met dat doel in het achterhoofd, startte Stichting Duurzaam Heino in 2011 met een zonnepanelenproject. Ze trokken samen op met Windesheim en Herxen om subsidie vanuit de provincie in de wacht te slepen. “Uiteindelijk hadden we ruim 50 deelnemers in Heino. Een prachtige start waarmee we het balletje aan het rollen kregen. De tijd bleek er toen echt rijp voor.”
Inmiddels houdt Stichting Duurzaam Heino zich allang niet meer alleen met zonnepanelen bezig. Ze richten zich op vier thema’s: energie, afval en hergebruik, mobiliteit en voedsel. Vanuit die thema’s organiseren ze verschillende projecten. Het doel? Mensen mobiliseren. Voorzitter Kees Boekel: “We zijn geen actiegroep die in bomen hangt of met het vingertje wijst.
We proberen juist aansluiting te vinden bij mensen. Niet zíj van Duurzaam Heino doen iets, maar wíj als inwoners van Heino. Ons motto is daarom ook: samen maken we het verschil. We willen Heinoërs meer betrekken in duurzaamheid zodat we samen stappen kunnen maken.”
Simpel en doeltreffend
Stappen maken doet de stichting zeker. Soms met grote acties, maar vooral ook met kleine, laagdrempelige projecten zoals een regentonactie of een hergebruikwijzer. Wigger: “Drie jaar geleden waren er nog amper elektrische auto’s in ons dorp, samen met een garagehouder hebben we toen een elektrische huurauto aangeschaft. Op die manier maakten we het zichtbaar. Nu staat er bijna in elke straat een elektrische auto.” Boekel vertelt verder: “Voor het thema voedsel stimuleren we scholen om hun eigen groente te verbouwen. Bij biologische boerderij Overesch hebben ze daarvoor schooltuintjes, maar in samenwerking met de gemeente onderhouden we ook de dorpsboomgaard. Voor het thema afval en hergebruik is het ‘Repair café’ in het leven geroepen. Hier kunnen mensen terecht met hun kapotte spullen, die worden vervolgens zoveel mogelijk gerepareerd. Simpel, maar doeltreffend. En dat is wat ons kenmerkt.”
Waar de stichting ooit begon met een groot zonnepanelenproject, herhaalt de geschiedenis zich nu weer. Zon op Dak, heet de huidige actie. Het doel? Heel Heino aan de zonne-energie! Dit project loopt het hele jaar nog, maar inmiddels denkt de stichting alweer een stapje verder.
“We richten ons nu vooral op particulieren, maar we willen samen met de ondernemersvereniging ook stappen zetten richting bedrijven. Daar liggen momenteel nog bar weinig zonnepanelen.” Ook is de stichting al sinds 2016 bezig om samen met het bestuur van de Pompdagen te kijken welke duurzame stappen er tijdens het festival gezet kunnen worden. Wigger: “We kennen allemaal het beeld van de plastic bekertjes die overal liggen. Dat moet toch anders kunnen? Tijdens de Pompdagen gaan er zo’n 300.000 bekertjes door. Eenmalig gebruik en hup de verbrandingsoven in. We zijn aan het kijken hoe dat anders kan.” Boekel knikt instemmend: “Dat zou een mooie stap zijn. Net als het aanpakken van het energieverbruik. Nu staan er nog dieselaggregaten, maar dat is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk. We zoeken samen met het bestuur van de Pompdagen en met de gemeente naar andere oplossingen.”
Frisse wind
Op de to do-lijst van Stichting Duurzaam Heino staat voor de komende jaren nóg een belangrijk agendapunt. “De volgende belangrijke stap is goede isolatie en alternatieven voor aardgas zoals de warmtepomp. Zeker nu de gasprijzen omhoogschieten is dit hét moment om op die warmtepomp in te zetten. De gemiddelde burger weet er echter nog weinig vanaf, dus daar gaan we de komende jaren iets aan proberen te veranderen.” Dit doet het vijfkoppige bestuur met heel veel enthousiasme, maar ze roepen Heinoërs ook op om mee te doen en te denken. “Het zou mooi zijn als er mensen komen met nieuwe ideeën en frisse energie. Je hoeft echt niet meteen in het bestuur te stappen, sluit je bijvoorbeeld aan bij een van onze werkgroepen of projecten. Dat is iets wat we meer willen: mensen die aanhaken voor onderwerpen die ze aan het hart gaan. Er zijn ideeën genoeg, nu nog handjes die het willen oppakken.”
Stichting Duurzaam Heino kan altijd enthousiaste vrijwilligers gebruiken. Neem eens een kijkje op onze website of mail naar info@duurzaamheino.nl.