Heinose scout grijpt zijn enige kans op deelname aan de World Scout Jamboree
“Mijn ouders hebben me altijd gezegd: dat moet je doen, het is geweldig”, zegt scout Robert Karssenberg, terwijl hij vol enthousiasme terugblikt op zijn scouting-reis, die eigenlijk al begon toen hij nog maar zeven jaar oud was. Het was het begin van een avontuurlijk pad dat hem uiteindelijk naar de andere kant van de wereld zou brengen: Seoul, Zuid-Korea.
Scouting, de jeugdbeweging die generaties jongeren heeft gevormd. “Mijn ouders waren bij de scouting en toen ik zeven was, ging ik ook”, vertelt Robert, inmiddels achttien jaar. “Eerst was het gewoon lekker spelen, veel buiten, maar gaandeweg kreeg ik steeds meer binding. Wat er zo leuk is? Activiteiten, spellen doen, de natuur in. Driemaal per jaar op kamp. Zo ontstond een vriendengroep. Dat is hartstikke leuk. Ik heb veel geleerd, zoals taken uitvoeren, samenwerken, leidinggeven.”
“Voor scouts is het maar eenmaal in je leven mogelijk om de World Jamboree als deelnemer te bezoeken”, legt Peter Blankert van de Rozendaelgroep Scouting Heino uit. “Je moet tussen de vijftien en achttien jaar oud zijn, en de jamboree is eens per vier jaar ergens ter wereld, in 2023 in Zuid-Korea. Dus voor Robert was dit zijn kans.”
Debater
“Ik had al een keer gevlogen, maar voor sommigen was het de eerste keer”, vertelt Robert, die een aardig centje voor de reis bij elkaar moest sparen. “Die spanning voelde je. Er vertrokken zoveel scouts vanuit Frankfurt, dat er een aparte rij voor de World Jamboree-deelnemers was. Het was trouwens niet moeilijk om scouts te herkennen, iedereen droeg een tenue. Goed geregeld! Dertien uur later kwamen we aan in Seoul. Wat een hitte! Luchtvochtigheid 97 procent. De warmte viel op je als een dikke deken. Snel in de bus, om gauw weer in de airco te zitten. We reden over de brug bij Seoel, en toen zag je de skyline, prachtig!”
“We konden pas een dag later naar ons kampement, omdat het terrein onder water stond. Het was zó nat. Overal lagen pallets, waarop we konden slapen. Wij stonden met onze tent tussen tenten van andere landen, Malediven, Zweden, Noorwegen. Het uitgestrekte terrein was onderverdeeld in kleinere gebieden, met speelvelden ertussen.”
“Het was erg warm, tegen de veertig graden”, puft Robert na. “Er werd aangeraden kalm aan te doen, binnen te blijven en veel te drinken. Maar ja, wat deden wij? Spelen, bewegen en naar buiten! Er waren op veel plekken spellen, dansen, sporten, ja, je moest er zelf wat van maken. Dat hebben we gedaan. Maar héét. Mensen raakten uitgedroogd. Een aantal groepen vertrokken daardoor eerder. Bij ons ging alles goed. We dronken veel water. Was best smerig want het smaakte naar chloor. Maar ja, het hielp wel om fit te blijven.”
“De maaltijden bereidde iedere groep zelf. De eerste avond spaghetti was heerlijk. Maar soms als we een Koreaanse maaltijd hadden, was het minder. We kregen de ingrediënten aangeleverd en moesten het dan zelf op gaspitjes klaarmaken. Vaak met veel zeewier als bijgerecht. We wisselden soms maaltijden uit. Dan aten we bijvoorbeeld mee met de Indonesische groep, en zij met ons. Grappig, want ieder bereidde het eten op zijn eigen manier. Culturele uitjes, hadden we ook. Zo liepen we over een glazen plateau in een hoge toren, heel eng. Ook bezochten we het centrum met traditionele huisjes. Een gids legde van alles uit. Die gids begon ook mee te zingen met zijn favoriete K-pop song in de bus. Een soort karaoke, en de mensen in de bus lagen dubbel van het lachen.”
Samen het scoutingspel spelen, dat is de intentie van de World Scout Jamboree. Culturen die zich mengen. Elkaar ontmoeten is hét doel. Robert: “Verschillen? Vooral uiterlijkheden. De Engelsen droegen verschillende dassen, de Nederlanders droegen per leeftijdsgroep een andere kleur bloes, de Amerikanen hadden de jongens en de meisjes streng gescheiden, en de Duitsers hadden zwarte tenten met een open dak, en stookten vuur in het midden van hun tent. De ‘culturele dag’ was een leuke happening. De Aziaten verschenen in bijzondere kleding, en wij bakten poffertjes en gingen spijkerpoepen. Leg dat maar eens uit aan een Engelsman, haha: ‘You have to shit nails’.” Die hittegolf was niet het enige ‘natuurgeweld’. Er kwam ook nog een tyfoon langs. Paniek in de tent. “We moesten evacueren. Zes dagen voor het einde. ’s Avonds werd het aangekondigd. Toen we ‘s ochtends onze tent uitkropen stonden er ineens duizenden bussen klaar om ons weg te brengen. Bijzonder. Wij die bus in. Niet veel later zagen we onszelf terug op tv, landelijke nieuws. Was een vreemde gewaarwording. Het was dus écht een serieuze zaak. We werden naar een universiteitsgebouw gebracht. Supergoed geregeld. Het leek wel alsof de Koreanen zich schaamden, we hoorden later dat de regering er miljoenen in heeft gestoken om alles goed te regelen. Die tyfoon viel mee. Waar wij toen waren, was de storm aardig uitgedoofd. Het terrein waar ons kamp was geweest stond diep onder water, dus evacueren was goed geweest.”
Evacueren
Laatste hoogtepunt, de afsluiting in het Olympisch Stadion in Seoel met een K-pop concert met grote namen. K-pop is een muziekgenre uit Zuid-Korea. “Supergaaf”, vond Robert. “Ook konden we tijdens die afsluiting de mensen ontmoeten die we na de evacuatie niet meer hadden gezien. Het mooiste moment van de hele periode?” Robert is even stil om na te denken, en zijn ogen staren dromerig in de verte. “Dat ik op het ene moment stond te dansen met mensen uit de Malediven, en even later aan het voetballen was met een groep mensen uit Sri Lanka. Dat vond ik heel mooi om mee te maken.”
Stuiterend van de adrenaline keerde Robert terug in Nederland, waar de bus richting thuis nog een laatste hindernis kreeg. “Er was een ongeluk gebeurd en we moesten vijf uur wachten in de stromende regen. Maar ja, dat is ook scouting, iedereen neemt het zoals het komt. De omstandigheden, daar doe je niks aan. Dus je doet het ermee en maakt er het beste van.”
World Scout Jamboree 2023
De 25e wereldjamboree werd van 1 tot 12 augustus 2023 gehouden, eerst in Saemangeum, Noord-Jeolla in Zuid-Korea. Het evenement werd (vanwege weersomstandigheden) verplaatst naar de Koreaanse hoofdstad Seoel. De Korea Scout Association ontving ruim 40.000 deelnemers uit zo’n 160 landen. Het Nederlandse contingent nam deel met zo’n 2500 deelnemers, waarvan 1260 jeugddeelnemers en de rest volwassen begeleiders. Er waren ongeveer 120 deelnemers per provincie, uit onze regio rondom Heino waren er ongeveer zestig deelnemers.
Wil je ook bij de scouting? Je mag driemaal gratis komen kijken bij de Rozendaelgroep in Heino, www.scoutingheino.nl