Sjoerd renoveert woning: “Krant uit 1910 kwam achter behang vandaan”
Er is iets met de Stationsweg in Heino en de nummering van de huizen langs deze weg. Logica zal er vast wel zijn, maar voor de argeloze voorbijganger is er geen touw aan vast te knopen. Vanaf het station gezien kom je nummer 15 tegen en vervolgens staan er allerlei nieuwbouwwoningen. Dan sta je ineens bij Stationsweg 11 voor de deur, of is het nummer 9?
De heer des huizes, Sjoerd Drost, vertelt hoe het zit. “Er zijn langs deze weg verschillende nieuwe huizen gebouwd, met de nummers 9, 9a, 9b, 11, 11a, 11c, 11b-1, 11b-2. Tsja. Vroeger was dit huis nummer 9 en 11. Dubbele bewoning. Deze woning bestaat eigenlijk uit twee helften, met de trap naar boven precies in het midden.” Aha, dat maakt dingen duidelijk. Stationsweg 11 dus. Maar ga je linksom of rechtsom naar binnen, of door het midden? “Aan de linkerkant is de voordeur die ik meestal gebruik”, zegt Sjoerd. “De dubbele garage, nu mét zonnepanelen, is aan die kant. Aan de rechterkant is een voordeur die ik soms gebruik. En middenvoor is de voordeur die ik nooit gebruik.”
Sjoerd werkt als bouwkundige bij Lenferink Vastgoedonderhoud in Zwolle. Hij wilde niets liever dan zelf de handen uit de mouwen steken in de bouw. Dat deed hij. Het huis dat hij met zijn toenmalige vriendin in 2016 kocht, nam hij grondig onder handen. Verbouwen, renoveren, verduurzamen, het werd bijna compleet herbouwen. De woning, bouwjaar 1910, was destijds ook wel toe aan een grootscheepse opknapbeurt. “Ik heb het hele huis onder handen gehad”, verzucht Sjoerd na zeven jaar bijna dagelijks klussen. Met een woonoppervlakte van 208 vierkante meter op een perceel van ruim 1100 vierkante meter was het nogal een project. “De fundering is er uit gegaan, alles is geïsoleerd, er is deels een betonnen vloer gestort, overal zijn de kozijnen in originele staat teruggebracht en er is dubbel glas ingekomen. Het elektra is vervangen, de CV-installatie is vervangen, de riolering is vervangen.” En zo gaat hij nog een poosje door met opsommen. Wat was de staat van het huis dan, een bouwval? “Ik trof een oud huis. Er was een klein huiskamertje met een gaskacheltje, met daarachter een klein keukentje”, vertelt Sjoerd, zittend in zijn inmiddels gemoderniseerde, ruime leefkeuken met koffiecorner en al. “Er kwam krantenpapier achter het behang vandaan uit 1910. Ook kreeg ik destijds een bericht van oud-brandweercommandant Piet Polstra, dat hij in dit huis is geboren en getogen, bijzonder hè.”
Een ouderwets huis dus met verschillende ingangen, maar ook met de nodige doorgangen en achteringangen. Zo loopt je van de keuken via het portaal naar de strakke huiskamer, waar de houtkachel heerlijke knusse warmte afgeeft. Vervolgens loop je door naar het achterhuis. Dat is een verhaal apart. “De eerste bewoners gebruikten dit achterhuis als bedrijfsruimte en daarna werd het een woonruimte voor oma. Het is een klein huisje op zich, met badkamer en toilet. Ook deze ruimte heb ik aangepakt.” En dan hebben we het nog niet gehad over de bovenverdieping. De trap middendoor eindigt op de eerste etage. “Die heb ik helemaal opnieuw ingedeeld”, zegt Sjoerd, niet zonder trots. “De kap is geïsoleerd, de dakkapel aan de voorkant is in oude staat hersteld. Ook is de gevel gestraald en gevoegd. Daarom ziet de voorkant van het huis er zo mooi uit.” De hoofdslaapkamer grenst aan een joekel van een inloopkast, wat je best een kamer zou kunnen noemen, en er is een tweede slaapkamer. Ook heeft Sjoerd een uitgebreide badkamer aangelegd, met bad, douche, toilet, dubbele wastafel, en, dat is grappig, een tv-scherm om vanuit bad te kunnen kijken. “Ja, haha, ik was toch bezig met alles opnieuw aanleggen en bekabeling, dus waarom niet?”
Sjoerd woonde tot zijn achttiende in Wijhe, ging naar de middelbare school in Raalte, en verkaste toen naar Zwolle. Hij werd destijds verliefd op de woning aan de Stationsweg. “Ik ken de hele regio wel een beetje vanuit mijn verleden. Maar ik heb nooit écht kunnen aarden in Heino, dus ik ga binnenkort terug naar Zwolle. Liefst zou ik dit huis dan onder mijn arm meenemen, want het is een fijn huis en ik heb er veel energie in gestoken. Maar ja, zo werkt het niet, helaas, dus het gaat in de verkoop.”
Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaars en Taxateurs is zelf ook een beetje verliefd geworden op het huis aan de Stationsweg 11, zo vertelt hij tussen neus en lippen door. Als taxateur beoordeelde hij de woning in de oude toestand. Nu heeft hij bij de nieuwe taxatie geconstateerd wat de huidige staat van het huis is. “De woning en alles eromheen is helemaal vanaf de basis duurzaam gerenoveerd. En dat niet alleen, het huis ligt nog steeds op een mooie locatie en heeft veel mogelijkheden. Dus ik ben er zeer over te spreken. Het huis is de afgelopen jaren enorm in waarde gestegen.”