Binnenkijken bij…
De familie Boxebeld in de oude Mariaschool
Als kind leerde Frank Boxebeld rekenen en schrijven op de Mariaschool in Heino. En nu woont het gezin Boxebeld na een grondige verbouwing in het voormalige schoolgebouw aan de Canadastraat… Hoezo Heino mag de komende edities binnenkijken bij Heinoërs met een bijzonder verhaal over hun huis.
“Onze blauwe voordeuren met de gietijzeren versieringen vallen je meteen op?”, Frank en Jolanda Boxebeld moeten erom lachen. “Die zien er authentiek uit, hè? Maar ze zijn nieuw, hoor.” De verbouwde Mariaschool zit vol verrassingen, zo blijkt meteen. Veel mensen zijn daar dan ook nieuwsgierig naar. Om te voorkomen dat ze wel heel erg veel aanloop krijgen, lichten Frank en Jolanda met dit artikel een tipje van de sluier op.
Trots op
De pronkstukken van het voormalige schoolgebouw zijn volgens Frank de zitkamer en de eetkamer, die van elkaar worden gescheiden door een wand met glazen deuren en een strakke gashaard waar je aan twee kanten doorheen kunt kijken. Een ideetje van Jolanda, die met veel smaak de kamers en gangen heeft ingericht in rustige tinten met een zeegroen accent. “Op Funda koekeloeren gaf mij veel inspiratie. Bovendien kon ik dan aan Frank laten zien wat ik bedoelde. En Marktplaats was ook mijn beste vriendin: we zijn door heel Nederland gereden om bijzondere spullen te vinden.”
Het meest spectaculair aan de eetkamer is de hoogte: 7,5 meter tot aan de nok. Je blik gaat daardoor meteen omhoog naar de blankhouten balken. “Die kwamen tevoorschijn toen we de systeemplafonds eruit hadden gehaald. Ze waren met olieverf geschilderd, dus het kostte ons per spant een week om ze af te branden en schoon te krabben. Maar ik ben nu heel blij dat we die moeite hebben genomen”, vertelt Frank.
Klein team
Tijdens de verbouwing van drie jaar deed hij zelf heel veel in de weekenden en avonduren. “Het eerste jaar heb ik vooral binnen gesloopt, terwijl we wachtten op de vergunning van de gemeente.” Later kreeg Frank ook hulp van zijn neef Jos Boxebeld, een allround vakman. “Het was heel prettig om met hem samen te werken.” Omdat de verhoudingen groter zijn dan in een normaal huis, heeft zijn neef ook veel op maat gemaakt. Zoals het spoeleiland van vier meter breed in de keuken.
De familie Boxebeld kocht het hele schoolcomplex samen met aannemer Bongers, het bedrijf dat ook hun vorige huis bouwde. Het schoolplein was voor Bongers, waardoor er nu ook een paar mooie woningen achter de school staan.
Levend verleden
Al heeft er een indrukwekkende metamorfose plaatsgevonden, toch kun je je heel goed voorstellen dat hier ooit Heinose kinderen door de gangen hebben gerend. De karakteristieke bogen met geglazuurde stenen zijn bijvoorbeeld gebleven. Ook de schooltoeter (werkt nog!) en de bekende gesmede herdenkingsplaat uit 1985 hangen aan de muur. Maar de meest historische schat vond Frank achter een balk: een rekenschriftje. Dat koesteren de Boxebelds nu op de plek waar het hoort, dus in een ouderwetse schoolbank.
Wat zegt de expert?
Wilco Lindeboom (Lindenhorst Makelaardij): “Deze verbouwing is ontzettend goed gelukt: alles is meer dan uitstekend afgewerkt en ondanks de grootte doet deze woning toch huiselijk en gezellig aan. Bovendien is de indeling logisch, met de zitkamer, eetkamer en keuken aan de straatkant en de slaapkamers aan de achterkant. Het woonoppervlak bedraagt op dit moment 500 vierkante meter. Het linker deel – 200 vierkante meter – kan de familie Boxebeld ook nog verbouwen, maar dat komt later wel.”