Een inkijkje in de boerderijwoning van David Godeschalk aan de Weversweg
Iedereen kent wel de uitdrukking ‘je moet er tegenaan lopen’. Vrij vertaald betekent het dat je enigszins geluk moet hebben. Dat je net tegen dat ene koopje aanloopt of via een kennis als één van de eersten op de hoogte wordt gesteld van een vacature bij het bedrijf waar jij heel graag wilt werken. Soms is het echter mogelijk om het lot een handje te helpen. Bijvoorbeeld door zoals David Godeschalk met enige regelmaat de hond uit te laten.
Het was zo’n vast ommetje. Vanaf zijn woning aan de Pinksterbloem even door de Weversweg, waarschijnlijk één van de oudste wegen van Heino. Voordat je het goed en wel beseft, ben je aan het dag- (of avond-)dromen. “De blik ging altijd uit naar de oude boerderij aldaar. Wat zou dat toch een fantastische plek zijn om te wonen…”
Bij velen blijft het bij dromen, maar als eigen ondernemer in de IT is Godeschalk wel gewend om initiatief te nemen. “Ik wist dat de kavel in handen was van de grote projectontwikkelaar uit het westen die ook het terrein van Slotman (de huidige Wevershof, red.) had gekocht. En dat de boerderij werd bewoond in het kader van anti-kraak, dus dan grijp je de telefoon om eens te vernemen wat hun plannen waren.”
Om een lang verhaal – het duurde een paar jaar – kort te maken: het kwam uiteindelijk tot een overeenkomst tussen Godeschalk en de projectontwikkelaar. “Op het laatst is de druk van onze kant wel iets opgevoerd, want we hadden ook een optie op een kavel in het nieuwbouwplan Kiezebos III. Dat bleek een goed drukmiddel, want toen is ons bod geaccepteerd en was het allemaal ook heel snel afgehandeld.”
Rood voor Rood
Het weer staat ons deze middag in april toe om onder de veranda plaats te nemen en dan word je als bezoek meteen gepakt door het plekje. Het centrum van Heino bevindt zich op steenworp afstand, maar aan de achterkant van de woning proef je als het ware het buitenleven. Hoewel je het voortrazende verkeer op de N35 in de verte nog wel verneemt, hoor je toch vooral de natuurgeluiden uit het nabijgelegen Bouwhuisbos.
De kavel valt onder het bestemmingsplan buitengebied en dat bood extra mogelijkheden in het kader van Rood voor Rood. “We hebben een schuur gekocht aan de Stobbenbroekerweg en deze samen met de schuur op onze kavel verwijderd. Dat maakte de weg vrij voor onze boerderijwoning die is ontworpen door een architect uit Nijverdal.”
Inmiddels is ook Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaardij aangeschoven. De Heinose makelaar krijgt de laatste tijd wel vaker te maken met ‘schuur- of boerderijwoningen’, maar toont zich duidelijk onder de indruk van deze woning. “Bij dit type woningen zie je helaas dat er vaak wordt gekozen voor dakpannen. Mooi dat jullie wel voor een rieten kap hebben gekozen”, richt hij zich tot de eigenaar. “Het was inderdaad een bewuste keuze om op die manier de boerderijstijl te benadrukken.”
Al pratende is het tijd voor de rondleiding die start in de woonkeuken die met schuifdeuren kan worden afgesloten van de woonkamer. “Wel lekker met opgroeiende pubers. Hebben we allemaal onze vrijheid”, vertelt de Heinoër met een knipoog terwijl hij ondertussen vertelt over zijn bewuste keuze nog een paar stappen verder te gaan op het gebied van energiezuinigheid. “Qua EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) moesten we natuurlijk voldoen aan de norm van 0,5 die in het bouwbesluit is vastgelegd. Met de extra isolerende maatregelen (o.a. triple glas) waren we in 2013 de tijd vooruit. Inmiddels zijn de energie-eisen zover opgeschroefd dat dit soort maatregelen allemaal verplicht zijn gesteld.”
Nieuwe gasaansluiting
In dat licht verwacht je misschien dat ze – net als bij de buren van de Wevershof – hebben gekozen voor gasloos, maar wat blijkt? Enexis heeft vanaf de Canadastraat zelfs een compleet nieuwe gasaansluiting doorgetrokken. “We hebben wel nagedacht over gasloos, maar die investering was te groot”, stelt de bewoner die wordt bijgevallen door de mede-eigenaar van Lindenhorst Makelaardij. “Zes jaar geleden bevond het zich ook echt nog in de experimentele fase.”
De tour eindigt in de ‘master bedroom’ of beter gezegd op het balkon dat aan deze kamer is gekoppeld. ’s Morgens in de badjas met een kopje koffie en een croissantje wakker worden met dit uitzicht, we kunnen ons voorstellen dat het niet gauw gaat vervelen. De eindconclusie van de makelaar is dan ook niet zo verrassend. “Dit huis doet het heel goed in de huidige markt. Het is doordacht, goed geïsoleerd en het is een fantastische locatie.”