Kari’s Crackers is sociaal bedrijf met een vleugje businessmodel
“Als bij ons iemand boos is, dan is het prima als hij/zij naar huis gaat en de volgende dag terug komt.” Met deze ene zin heeft Patrick Roozemond feilloos het DNA van Kari’s Crackers blootgelegd. “Ja, eigenlijk kun je stellen dat we twee bedrijven in één zijn”, vertelt hij lachend. “We maken en verkopen crackers én bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek zodat ze de volgende stap in hun ontwikkeling kunnen maken”, vertelt de eigenaar.
Met Kari’s Crackers is een vleugje Noorwegen naar Heino gebracht. De naam is afkomstig van Kari, de Noorse vrouw van Patrick die verantwoordelijk is voor de receptuur van de bijzondere crackers. Het bedrijf heeft een nieuwe werkplek gevonden aan De Weerd waar men de beschikking heeft over een bakkerij en kantoorruimte.
Een prachtlocatie om unieke crackers te produceren. Ga maar na: biologisch, handgemaakt, beslag i.p.v. deeg, hoog in eiwit en laag in koolhydraten. En het smaakt ook nog eens bijzonder goed. “Een lekker product met een warm verhaal”, vat de Heinoër het zelf mooi samen.
Kari’s Crackers is nog niet rendabel. Is het nodig? Jazeker! Maar, het blijft altijd zoeken naar een evenwicht tussen enerzijds meer afzetkanalen en anderzijds de belasting voor de medewerkers. “We zijn een paar jaar geleden met dit initiatief begonnen en we weten nu pas goed waar je allemaal tegenaan loopt”, aldus Roozemond die wel aangeeft dat ze bezig zijn om nieuwe producten te ontwikkelen. Zoals een cracker op basis van bierbostel, het afvalproduct van bierbrouwerijen.
Op het moment dat deze editie van Hoezo Heino in de brievenbus glijdt, heeft Kari’s Crackers de opening van het nieuwe onderkomen achter de rug. Wel is er op 15 juni tussen 11.00 en 15.00 uur een open dag waarbij iedereen kan zien hoe het productieproces in zijn werk gaat. Kinderen krijgen deze dag de kans om zelf mee te bakken. En natuurlijk krijgt elke bezoeker de kans om de crackers te proeven.
Kari’s Crackers zijn in deze regio o.a. verkrijgbaar bij Supermarkt in het bos (Kleinlangevelsloo) en Bij Dijkman in Heino, Ygdrasil in Wijhe, De Heileuver in Dalmsholte, Goody Foods in Zwolle en Harry Schonewille, de Smaakspecialist in Zwolle-Zuid. Meer informatie vind je hier.