Oud-Heinoër Henk Schipper voegt nieuw hoofdstuk toe aan zijn jongensboek
Dromen van deelname aan de Tour de France
Hij was een verdienstelijk amateurwielrenner in Salland. Reed mooie koersen op nationaal niveau, maar wist helaas nooit de status van professional te bereiken. ’s Nachts droomde Henk Schipper over heroïsche overwinningen in de Tour de France om bij het ochtendgloren ruw wakker te worden geschud door de waan van de dag. Deelname aan de mooiste etappewedstrijd ter wereld leek een utopie te worden. In ieder geval als renner. Wellicht komt zijn droom wél uit als manager van Neerlands nieuwste wielerploeg: Roompot/Orange Cycling Team die in 2015 zijn opwachting maakt.
Het is een bijzonder aardig rijtje waar hij tussen staat. Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean Paul van Poppel hebben een imposant palmares op hun naam staan. En Michael Zijlaard is niet alleen echtgenoot van Leontien van Moorsel, maar heeft tevens zijn sporen verdiend als ploegleider in het vrouwenwielrennen. En onlangs werd bekend dat de bus volgend jaar wordt bestuurd door Johan van der Velde. Ook al een renner die op Wikipedia een indrukwekkende staat van dienst heeft. Stuk voor stuk namen die voor eeuwig zijn verbonden aan de gloriejaren van het Nederlandse wielrennen.
Juist dat nationale tintje is – geïnspireerd door het oranjegevoel bij het voetbal – de sterke kracht en het onderscheidende karakter van Roompot/Orange Cycling Team. Alle renners – met Johnny Hoogerland als onbetwiste vaandeldrager -komen uit ons kouwe kikkerlandje. “Met mijn bedrijf was ik jarenlang sponsor van de vrouwenploeg van Michael Zijlaard en ik kende zijn ambitie om iets groots te willen doen in het mannenwielrennen. In februari van dit jaar zijn we daarom bij elkaar gekomen met Zijlaard, Boogerd, Breukink, Van Poppel en communicatie-expert Pim van der Wildt uit Zwolle. Daarna is het in een stroomversnelling gekomen. We zagen al snel mooie kansen, want dankzij de goede prestaties in het vorige seizoen zit het wielrennen in Nederland weer in de lift. Bovendien was er ruimte op de markt omdat met Vacansoleil een Nederlandse ploeg was weggevallen.”
Door het slijk
De zes musketiers hebben elkaar gevonden in de passie voor de wielersport en de drive om met louter vaderlandse renners aansprekende prestaties neer te zetten. Al hebben sommigen nog wel een extra persoonlijke drijfveer schetst Schipper. “De naam van Michael Boogerd is vorig jaar behoorlijk door het slijk gehaald, dus ik kan me goed voorstellen dat hij nog iets meer geldingsdrang heeft.”
Onze fotograaf Vincent Hartman heeft een heuse primeur als hij medio november de renners van Roompot/Orange Cycling Team mag vereeuwigen. De echte ploegpresentatie vindt namelijk pas begin 2015 plaats tijdens de Zesdaagse van Rotterdam. De oranje ridders van het stalen ros zijn medio november echter al in Zwolle bijeen voor een tweedaagse oefenstage. Onder hen de voor wielerfans bekende namen als Johnny Hoogerland, Marc de Maar, de twee broertjes en neefje Kreder en Reinier Honig. Nog niet in de kleding van de nieuwe ploeg, want dat is nog in productie. “We hebben een hele mooie mix gevonden. Er is veel jong wielertalent in de ploeg, maar je kunt niet met alleen talenten koersen. Reden voor ons om een stuk of vijf/zes ervaren krachten aan te trekken.”
Roompot/Orange Cycling is door de UCI ingeschaald als ProContinental team. Zeg maar de eerste divisie van het wielrennen. Een bewuste keuze vanwege het verschil in budget met de ProTour-ploegen (3 miljoen euro i.p.v. 10 miljoen euro), maar zeker ook omdat bij een ProContinental team meer ruimte is voor wielertalent om zich te ontplooien.
De oer-Hollandse ploeg rijdt in 2015 een aantrekkelijk programma in de luwte van de televisiekoersen, maar zal zeker ook zijn opwachting maken in een aantal bekende wedstrijden zoals alle Belgische voorjaarskoersen en de Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels. Als ProContinental team moet je worden uitgenodigd en dan helpt het natuurlijk wel als je namen als Breukink, Boogerd en Van Poppel in de teamleiding hebt zitten.
Tegen de stroom in
De getogen Heinoër weet dat Roompot/Orange Cycling Team op termijn goud in handen heeft. Wel doet hij zijn uiterste best om de hooggespannen verwachtingen te temperen. “Ook al hebben we een ploeg met extreem goede begeleiding mag je in het eerste jaar nog geen wonderen verwachten. Wel spiegelen we ons graag aan de ploeg Topsport Vlaanderen. Een team met alleen renners uit Vlaanderen dat het de laatste jaren erg goed doet en elk jaar wel een aantal talenten aflevert bij grotere profploegen. Los van de prestaties zijn we voor mijn gevoel in ieder geval verzekerd van de sympathie van de Nederlandse wielerliefhebber.”
Schipper zal samen met Zijlaard het management bestieren waarbij hij onder andere verantwoordelijk is voor het materiaal. Het trio Boogerd, Breukink en Van Poppel vormt de ploegleiding waarbij eerstgenoemde het dichtst bij de renners zal staan en de woordvoerder is voor de media. Dat ‘Bogey’ soms zijn hart op de tong heeft, ziet hij zeker niet als een nadeel. Integendeel! “Ik heb liever dat half Nederland over hem heen valt als hij een uitspraak doet dan dat alles wordt afgewogen.”
Als nuchtere Sallander zegt hij het niet gauw, maar stiekem is hij ongelooflijk trots op wat de mannen samen hebben neergezet in een economisch lastige tijd. “Ik vind het geweldig dat we tegen de stroom in hebben moeten roeien en dit toch hebben bereikt. Ik spreek nu nog wel eens mensen die eerder riepen dat het nooit zou lukken en dan kan ik een grijns niet onderdrukken. Dit geeft veel voldoening”, stelt de manager die zichzelf niet in de armen knijpt, maar wel iedere dag beseft hoe bevoorrecht hij is om fulltime iets te mogen doen in de door hem zo geliefkoosde wielersport.
Inspiratiebron
Hoe hij in die bevoorrechte positie is gekomen, is voer voor een boek dat als inspiratiebron kan dienen voor beginnende ondernemers. Hoewel hij zijn studie bedrijfseconomie praktisch op de eindstreep heeft afgebroken, is het helemaal goed gekomen met Henk Schipper. Hij reeg de mooie banen in de wielerwereld aaneen om uiteindelijk de stap te zetten naar het eigen ondernemerschap. “Ik begon met een agentschap voor Ritchey (fietsonderdelen, rb), waarbij ik me richtte op de verkoop in Noordwest-Europa. Een prima en relaxte baan, maar na vijf jaar begint het bij mij te kriebelen. In 2006 ben ik daarom begonnen met mijn eigen merk (Fast Forward – FFWD) voor carbon wielen. We ontworpen de wielen in Zwolle, lieten de velgen fabriceren in Azië om vervolgens hier het eindproduct wiel te maken. Een groot succes dankzij de pijlers vakmanschap en een extreem goede customer service. Al hielp het wel dat we in 2010 sponsor zijn geworden van Quick Step dat in de Tour de France van dat jaar zowel de gele- als de bolletjestrui in de ploeg had. Dat heeft ons aardig op de kaart gezet.”
Fast Forward is nog steeds bijzonder succesvol, maar inmiddels zonder de oud-Heinoër. In 2012 verkocht hij namelijk het bedrijf. “In mijn planning wilde ik het na een jaar of tien van de hand doen, maar het was zoveel geld dat ik het niet kon weigeren”, aldus Schipper die dus in de luxe verkeert dat hij zelf kan besluiten om wel of niet te werken. De uitdaging mee te doen met het project Roompot/Orange Cycling Team kon hij echter niet weerstaan. Kunnen we hem binnenkort in de Tour de France zien? “Dat is binnen twee en vijf jaar zeker het doel, maar misschien gaat het allemaal sneller dan we verwachten. Breukink en Van Poppel zijn bij de presentatie van de Tourstart in Utrecht in 2015 in gesprek geweest met de ASO (de organisatie die o.a. de Tour de France organiseert) en men is gecharmeerd van onze aanpak. We zijn in ieder geval in beeld. Misschien zelfs voor een wildcard in 2015.”