Volop vernieuwing en afwisseling bij Heinoos orkest
Muzikale wind mee voor Ons Genoegen
Een jaar of vijf terug sloeg de Heinose muziekvereniging Ons Genoegen een andere weg in. Dat heeft de vereniging geen windeieren gelegd. Henk van der Wal en Han Holtkuile van Ons Genoegen vertellen dat het orkest duidelijk in de lift zit.
Muziekvereniging Ons Genoegen werd opgericht in 1927 als harmonie. Inmiddels is de allround muziekvereniging een van de oudste verenigingen van Heino en omstreken. Van een stoffig imago is anno 2014 echter geen sprake. Een paar jaar terug besloot Ons Genoegen om zich meer als orkest te manifesteren en niet meer ‘op straat te lopen’. Han Holtkuile: “Daarna sloten veel, jonge, mensen zich bij ons orkest aan.” Uit Heino en nabije omgeving en uit de gehele regio. Wekelijks komen muzikanten uit ondermeer Raalte, Dalfsen en Nieuwleusen naar Heino om te repeteren. Deze andere koers had, naast nieuwe leden, tot gevolg dat de energie inmiddels van alle muzikanten afstraalt. Met een enthousiaste dirigent ervoor. En bovendien een goede bezetting van de meeste partijen binnen het orkest. “Je kunt wel zeggen dat je je als orkest wilt manifesteren, maar dan moet je dat ook goed doen”, vertelt voorzitter Henk van der Wal. “We brengen beleid en doelstellingen bijvoorbeeld helder. Onze leden waarderen dat. Daarnaast luisteren we goed naar hun wensen en ideeën. Uiteindelijk draait het erom dat veel mensen plezier beleven aan het samen muziek maken. Zowel muzikanten als publiek.”
Inmiddels wordt Ons Genoegen zachtjesaan steeds vaker gevraagd om ergens te komen spelen. Ze zijn er blij mee. Henk: “Dat is toch wat anders dan er zelf om moeten vragen.” Het orkest treedt de ene keer als geheel op, een andere keer speelt een deel van de muzikanten. Als geheel wordt er opgetreden bij bijvoorbeeld het kerstconcert en de Heinose muziekestafette. Daarnaast zijn er projectmatige, niet verplichte, optredens. Een flexibele situatie. De repetities van het orkest zijn steeds de basis. Han: “Door het jaar heen zorgen we telkens dat er weer een nieuw project op stapel staat. Al die bewegingen samen zijn een grote stimulans.” Zo speelt het orkest al vijf jaar bij Herdenken Belicht in Zwolle. Op algemene begraafplaats Kranenburg wordt in november rond Allerzielen deze wandeltocht voor nabestaanden jaarlijks georganiseerd. Ons Genoegen speelde er passende gedragen muziek in een omlijsting van fakkels en vuurkorven. “Het is altijd rond 18 uur, niet een heel handige tijd”, aldus Han. “Maar iedereen zit er gewoon. Het is heel speciaal.” Alles bij elkaar heeft Ons Genoegen jaarlijks zo’n 25 optredens. Bekend en geliefd zijn de Mix&Match-concerten. “We zoeken altijd iets nieuws erbij”, vertelt Henk. “Niet alleen interactie met het publiek maar ook participatie van het publiek. En bijvoorbeeld een aanvulling met andere instrumenten. Hoe kun je het orkest tijdelijk verbreden? In 2014 speelden we samen met jeugdstrijkorkest De Vuurvogel.”
Ze merken dat die variatie de kracht van deze concerten is. Zodat het publiek denkt: wat gaat er dit keer gebeuren? Ik moet erbij zijn! “En het schept ook verwachtingen, hoor!” lachen de twee. Dat variëren hoeft niet meteen te betekenen dat het orkest steeds moeilijker muziek uitzoekt voor de optredens, vertellen ze. Het kan namelijk ook in iets subtiels zitten. Een andere setting. Groepjes muzikanten die iets brengen. Of solisten die staan. Han: “We zoeken in ieder geval continu naar afwisseling, verandering en toevoegingen.” Komend Mix&Match-concert, 25 april 2015, wordt een Sing-a-long-editie. Zo’n 70 a 80% van de nummers kan worden meegezongen. Bovendien worden vooraf workshops gehouden. Belangstellenden gaan overdag met professionals aan de slag en bereiden zich voor op een performance tijdens het concert. Henk vertelt dat ze een trouw publiek hebben. “En publiek is van belang voor ons. Subsidies krijgen is tenslotte steeds moeilijker. We worden steeds afhankelijker van opbrengsten en donateurs. Die ondersteuning is heel belangrijk voor ons. Er worden opleiders, gebouwhuur, instrumenten, muziek en dergelijke van bekostigd. Zonder die ondersteuning zouden leden afhaken omdat het te duur wordt. Bovendien kunnen we daardoor de vergoeding voor optredens redelijk houden.”. Natuurlijk is samen muziek maken leuk, maar Ons Genoegen is zich terdege bewust van hun maatschappelijke functie. “Als er iets belangrijks is in het dorp, dan zijn we er”, stelt Han. “Dat wordt ook van ons verwacht.” Henk: “En mochten er vanwege het lidmaatschapsgeld mensen aarzelen om lid te worden, schroom niet om dat aan te geven. Wij weten wegen om dat op te lossen.”
Binnen de vereniging loopt ook de jeugdopleiding goed. Ons Genoegen verzorgt basismuzieklessen met blokfluitles. De tweejarige basisopleiding is een goede voorbereiding voor zowel de blaasinstrumenten in het orkest als voor het slagwerk in het orkest. Henk: “Het is leuk als die kinderen vol enthousiasme bij het jeugdorkest meespelen. Muziekles is zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Er wordt op sommige scholen wel muziekles gegeven door vakdocenten, maar lang niet overal. Daarom zoeken we de samenwerking met basisscholen.”