Steeds meer activiteiten binnen muren
Dorpshuus Heino zet deuren wagenwijd open
Lage drempels en wijd open deuren bij het Dorpshuus Heino. “Mensen kunnen zo binnenlopen”, aldus beheerders Ans Stegeman en Daan Utermark. Ze willen graag dat het Dorpshuus een frisse en open uitstraling heeft.
Dat dit flink lukt, blijkt uit de vele activiteiten die sinds de opening ontplooid zijn. Zo kreeg het koersbal een flinke impuls. Ans: “Net als het handwerkcafé en repaircafé. En het Welfare handwerken van het Rode Kruis wordt eerder meer dan minder. Zo leuk: mensen die voor iets anders binnenkomen, haken spontaan aan.” Dat zomaar binnenlopen komt bovendien door de aanwezigheid van Rabobank en Vrijwilligerspunt in het pand. Ook de aanwezigheid van de Wereldwinkel brengt veel mensen over de vloer. De woensdagmiddagactiviteiten van het kinderwerk lopen eveneens goed. “Er werden laatst vogelhuisjes gemaakt”, zegt Ans. “Daar werd weer iemand bij betrokken die over natuur vertelt.” Volgens de twee gaat het niet puur en alleen om cursussen of workshops, maar juist om mensen te leren kennen. Volgens Ans zijn dergelijke sociale contacten heel belangrijk. “We hebben nu op een laagdrempelige manier Samen Wandelen. Veel mensen vinden alleen lopen niet prettig. We streven ernaar om op vrijdagochtend vanaf 9 uur samen anderhalf uur te wandelen. Je kletst wat, naderhand is er koffie.”
Mensen lopen makkelijk in en uit. Met leuke gevolgen soms. Daan: “Een tijd terug kwam iemand binnen die zelf een workshop Papier maken wilde geven. Of dat kon? Nou, leuk! Of iemand heeft een tip. Dan gaan we daarmee aan de slag. Naar ouderen toe willen we aandacht besteden aan nieuwe elektronische zaken zoals elektrische gordijnen en dergelijke.” Belangrijk volgens hen is dat ze mensen graag willen laten ervaren wat het Dorpshuus nou precies is. En ook: wát er is. Ans: “Het Dorpshuus moet eerst een duidelijk begrip worden. Er komen nog steeds mensen binnen die het niet kennen. En wellicht zijn er ook wat sceptici over het Dorpshuus. Maar we willen bij deze toch erg graag benadrukken dat deze plek echt van het hele dorp is. Er zit tenslotte gemeenschapsgeld in. Dan moet je er ook samen aan werken om het in stand te houden. Het met het hele dorp dragen.”
Aan de inzet van vrijwilligers ontbreekt het niet. Liefst 60 mensen houden zich met verschillende dingen bezig bij het Dorpshuus. Volgens Daan zijn ze allemaal erg flexibel en denken ze graag mee. “Volgens mij komt dat ook omdat iedereen het gevoel heeft: dit is van ons samen. Die gedeelde verantwoordelijkheid werkt prettig. Als je mensen verantwoordelijkheid geeft, gaan ze er zich ook verantwoordelijk voor voelen.” Iedereen heeft ook allerlei ideeën, daar proberen de twee gehoor aan te geven. Ans: “Iedereen mag zijn eigen ding zeggen. Wijzelf hebben zo onze rol daarin. En soms fungeren we bijvoorbeeld als tussenpersoon.” Zijzelf hebben ook allerlei plannen maar blijven realistisch. Het Dorpshuus is tenslotte afhankelijk van inkomsten en sponsoren. “Misschien is er iemand die de leestafel wil sponsoren?” oppert Ans lachend om serieus te vervolgen: “Een activiteitencommissie is druk aan het nadenken over diverse plannen. Wij kijken: wat loopt? En: welk groot festijn zou mooi zijn om onder de noemer Dorpshuus te organiseren.” In ieder geval in de planning is het Filmhuis. Apparatuur hiervoor moet nog aangelegd worden maar inmiddels is een groep geformeerd die zich buigt over programmering en verdere bijkomstigheden.
Overigens gaat het verhuren van ruimtes voor vergaderingen en dergelijke boven verwachting. Daan: “Het voorziet duidelijk in een behoefte. Mooi om te noemen zijn de flexplekken. Overigens is er hier gratis WIFI. En verenigingen weten ons goed te vinden. Instanties als IVN, stembureau, EHBO en VVN -fietsexamen- kiezen bewust voor het Dorpshuus. Ook de abonnementverkoop van de Tippe brengt veel mensen binnen.” Door dergelijke activiteiten komen er toch weer nieuwe mensen over de vloer. Die vervolgens makkelijker terugkeren voor een kopje koffie of thee. Ans: “We zijn geen restaurant natuurlijk maar op maandag en vrijdag lopen hier cliënten van Niloka rond. Kun je een tosti of broodje pindakaas kopen. Kleine dingen, ook leuk voor toeristen.” Daarbij aansluitend: beide beheerders hopen dat het HIP (Heino’s Informatie Punt) voor deze doelgroep de komende maanden goed gaat lopen. Er is veel informatie bij de balie verkrijgbaar. Over de omgeving, wandel- en fietsroutes. Verder hopen ze dat de kaartverkoop van Podium Heino in het Dorpshuus wordt gedaan. Daan: “So wie so zouden we het leuk vinden als we kaarten bij het HIP mogen verkopen van de vele evenementen die in Heino plaatsvinden. Ook handig voor mensen zonder internet. En als iemand nog informatiefolders heeft: leg het dan hier neer. Daar is het HIP voor bedoeld!”
Ans en Daan genieten volop als beheerder. Daan: “De vrijwilligers genieten er zelf ook van, er zit geen druk op, het is heel gezellig. Dat gezamenlijk op denken vind ik leuk. Iedereen heeft zo zijn eigen specifieke taken, dat werkt goed. En helpt ons. Zo kunnen Ans en ik ons met de meer algemene zaken bezighouden.” Ans geniet met name van alle verschillende mensen die in het Dorpshuus over de vloer komen. “Even een praatje maken. Ik krijg er nog altijd energie van als ik hier ben geweest!”