Het credo van Fonds voor Ons: niet (ver)oordelen, maar beoordelen
Natuurlijk draait het in de berichtgeving van de coronacrisis vooral om de gezondheidszorg. Dat kan ook niet anders als elke dag een groot aantal nieuwe besmettingen wordt gemeld, de ziekenhuizen vol liggen met patiënten en op grote schaal landgenoten overlijden. Op de achtergrond sluimert echter al de volgende crisis die onze economie tot in de vezels gaat raken. Het bedrijfsleven komt onder druk te staan en net als tijdens de (vorige) recessie is het onvermijdelijk dat sommige mensen hun baan verliezen.
Dan kan het dus zomaar gebeuren dat degene met weinig financiële armslag in de problemen komt. Wat moet je dan? Wellicht kun je tijdelijk een beroep doen op familie, vrienden of bekenden. En natuurlijk kun je zelf ook de broekriem aanhalen. Maar wat doe je als dat allemaal niet voldoende is en schrijnende situaties op de loer liggen? Dan ben je eigenlijk op zoek naar een partner waar je zonder schaamte of schroom kunt aankloppen. Iemand die niet (ver)oordeelt en alleen de situatie beoordeelt. Kortom, een partij die jou met kleine, maar belangrijke dingen uit de brand helpt. Zoek niet verder, want in de gemeente Raalte is al sinds 2017 Fonds voor Ons actief. “We hebben nog geen signalen opgevangen dat door het corona-virus meer mensen in de problemen zijn gekomen. Als dat gebeurt, moet men ons natuurlijk wel weten te vinden. Daarom is het fijn dat we weer even in de belangstelling mogen staan”, vertelt bestuurslid Edith Stegeman.
Blanco cheque
Fonds voor Ons is in Heino ontstaan, maar het is vanaf de start meteen breder getrokken. Alle inwoners van de gemeente Raalte kunnen zich tot het fonds wenden. “Het is logisch dat we in Heino meer bekend zijn, maar gelukkig weten ze ons vanuit Raalte en de buurtdorpen ook steeds beter te vinden.” De initiatiefnemers – een bonte verzameling van betrokken inwoners, organisaties en kerken – nemen naar eigen zeggen hun verantwoordelijkheid om anderen helpen. “Mensen die ondanks de bestaande voorzieningen toch in financiële problemen komen”, luidt de omschrijving van de doelgroep. Dan rijst de vraag of de vrijwilligers van Fonds van Ons meteen met een blanco cheque staan te wapperen. “Nee, dat is niet de bedoeling”, glimlacht Edith. “We geven geen geld, maar bijvoorbeeld een bon van een winkel waarmee men eten kan halen. Of we regelen dat iemand met kiespijn ondanks het ontbreken van een verzekering wel bij de tandarts terecht kan. Of we helpen buitenlandse jongeren met een opleiding en studiefinanciering. Of we gaan in contact met een kringloopbedrijf en regelen een tweedehands wasmachine. Het is echt heel breed.” Uiteraard is sprake van een ‘tegenprestatie’, want “we geven niet zomaar van alles weg.” De doelgroep moet volledig openheid van zaken geven. “We houden altijd eerst een intakegesprek om te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Ook moeten we inzicht krijgen in de cijfers, want we willen wel bewijs zien van de moeilijke situatie. Enerzijds willen we honderd procent zeker weten dat onze bijdrage goed terecht komt. Anderzijds is de insteek dat we samen proberen een goede structuur neer te zetten. Met andere woorden: hoe kunnen we voor de lange termijn voorkomen dat je in dezelfde situatie terecht komt. Dat is – in combinatie met onze deskundigheid en strikte regels voor privacy – wat ons initiatief zo sterk maakt.” Het is dan ook niet gek dat Fonds voor Ons de samenwerking zoekt met diverse instanties die raakvlakken hebben met de materie en de doelgroep. Denk dan bijvoorbeeld aan de gemeente Raalte (medewerkers die zich bezighouden met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning), organisaties als RIBW (voor mensen met een psychische of psychiatrische beperking) en InteraktContour (voor mensen met hersenletsel)en bureaus die werkzaam zijn in de schuldhulpverlening. “Dankzij dit kleine netwerk van vertrouwelingen kunnen we snel handelen en de juiste structuur voor de toekomst vinden.
” Meer informatie vind je op de website www.fondsvoorons.nl en op de Facebookpagina van Fonds voor Ons.
Altijd behoefte aan vrijwilligers
Namens het bestuur laat Edith Stegeman weten dat Fonds voor Ons bestaat uit een kleine groep enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Momenteel is er behoefte aan uitbreiding met een extra bestuurslid. “En daarnaast zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers die de bestuursleden incidenteel willen helpen”, aldus Edith die tot slot benadrukt dat giften en donaties natuurlijk altijd heel erg welkom zijn.