Hoezo beroemd in Heino?
Muziek als rode draad in leven Rosalinda
Al in de kleuterklas viel de stem van Rosalinda van Dijkhorst op. Haar juf vond dat ze zo zuiver zong. Dat ze nu op 32-jarige leeftijd door het land toert voor optredens van ondermeer Nederland Zingt en haar leven om muziek draait is dus niet vreemd. Of toch wel? Haar studiekeuze zette haar namelijk eerst op een heel ander spoor.
Fotografie
Vanaf je 3e zingen, op je 4e in een kinderkoor, met 7 jaar solo’s geven, op 11-jarige leeftijd dwarsfluit spelen, nog later in een gospelkoor zingen en dan toch op je 16e niet kiezen voor het conservatorium. “Ja, best apart,” beaamt Rosalinda. “Ik heb het overwogen maar was bang dat ik theoretisch niet goed onderlegd was. Wat ook meespeelde: wat voor toekomst heb je als muzikant?” Dus ging ze Sociaal Pedagogische Hulpverlening studeren. Tijdens stages en banen bleef muziek een rol spelen. Zo maakte ze ondermeer muziek met mensen in de gehandicaptenzorg en studeerde ze af met een theaterproductie. Uiteindelijk vond Rosalinda het werken op leefgroepen niet meer uitdagend. Een andere studie volgde. Toch de muziek in? Lachend: “Ik zong veel zowel met koor als solo maar koos voor fotografie. Dat deed ik namelijk ook veel. Tot 2007 maakte ik portretten, deed bruidsreportages. Leuk, maar druk. Ik besefte op een bepaald moment dat het veel tijd wegnam van muziek.” En dat was toch datgene wat Rosalinda het allerliefste deed. Een resolute switch was het gevolg.
Prinsessenfeestje
“Vanaf dat moment ben ik helemaal ervoor gegaan. Ik schrijf zelf liedjes, neem liedjes op. Verder geef ik zang- en dwarsfluitlessen en heb ik een muziekklas ‘Groeien in Muziek’ in Heino. Daarnaast verzorg ik met mijn bedrijf Rophemusic vanaf 2009 theaterproducties. Geweldig leuk omdat daarin alles samenkomt: werken met doelgroepen, de beeldende kant en muziek.” Zo’n theaterproductie kan van alles zijn: een stuk voor haar eigen kerk, een prinsessenfeestje, maar ze maakte ook een productie voor een verzorgingshuis. “Het kan een voorstelling van mij alleen zijn. Of ik betrek juist de bewoners erbij.” Daarnaast ontwikkelde Rosalinda voor basisscholen de theaterproductie ‘Anders’ over twee verschillende personen, een stoer en een verlegen iemand. “Het laat zien dat iedereen anders is. Maar goed ook, anders zou het mooi saai worden!” Bovenbouwleerlingen zingen, acteren en dansen. Alles op eigentijdse muziek. Ze krijgt goede reacties van zowel kinderen als volwassenen. “Het is voor iedereen. Er zit gelaagdheid in.”
Ontroering
Naast deze producties zingt Rosalinda graag zelf. “Met het theater coach ik anderen, wil ik het beste uit mensen halen zodat ze zo goed mogelijk presteren. Tijdens eigen optredens wil ik het beste uit mezelf halen. Met muziek iets overbrengen, een boodschap, een emotie. Mensen raken, maar ook mensen laten meedoen. Met kerstliedjes bijvoorbeeld. Als ik in een verzorgingshuis tijdens het zingen zie dat een vrouw van ontroering met tranen in de ogen luistert, vind ik dat zo mooi!” Optreden doet ze in heel Nederland. Samen met man Ewald op piano of met eigen band. Rosalinda zingt overal waar ze voor gevraagd wordt. Die optredens kunnen solo zijn of samen met een koor. “In kerken stem ik de liedjes af op de gemeente. Op feesten zing ik met piano of band. Meestal breng ik een combinatie van bekend en zelfgeschreven. Daarvan is de tekst gospel, de muziekstijl is pop. Op een feest zing ik ook wel top 40-liedjes waar ik iets mee heb.”
Tv-debuut
Van zowel Whitney Houston als Mariah Carey is ze groot liefhebber. Haar voorliefde voor gospel komt daarvandaan. Toen ze 13 was, probeerde ze al mee te zingen met I will always love you. “Mijn stem is in al die jaren in de praktijk geschoold.” Ook zingt ze geregeld bij tv- en radioprogramma Nederland Zingt. Tot haar grote verrassing staat ze met een opname uit 2003 in de top 10 van meest bekeken Youtube-filmpjes van Nederland Zingt. En in 2004 trad ze in de Jaarbeurs met de Nederland Zingt-dag op voor 12.000 toeschouwers. Hoe kwam het programma bij haar? “Vanaf mijn 18e zing ik in het gospelkoor van Remco Hakkert, een bekend gospelzanger en pianist. Via hem kwamen ze in 2002 bij mij. Dat tv-debuut was jammer. Ik was snipverkouden en mijn stem kwijt. Gelukkig mocht ik terugkomen!” In de kerk waar ze als kind kwam, werd met het orgel gezongen. “Ik zocht een manier voor het uiten van mijn geloof die bij mij paste. Dat vond ik bij een andere evangelische gemeenschap. Mijn geloof verdiepte zich. Eerder las ik over God, toen ging ik God in het dagelijks leven ervaren. Met mijn liedjes over eigen ervaringen draag ik dat subtiel uit.” Schrijven is een proces. Een lied dat ze als 16-jarige maakte, veranderde met de jaren. “Nu is de tekst af. Zoiets moet rijpen.” Een cd vol eigen liedjes is in de maak. En dat conservatorium dan? Rosalinda doet na al die jaren eindelijk toch de opleiding. “Ik ben nu aan het afronden.”