Nieuwbouw horeca bij Dorpshuis en startersappartementen gaat in voorjaar 2021 van start
De schrik zat er bij iedereen even goed in. Lierderholthuis werd in mei opgeschikt door een brand die café d’Olde Wettering volledig in de as legde. “Ik kreeg een foto in de app en ik ben er direct naar toe gereden. Met die harde oostenwind was al snel duidelijk dat de kroeg niet meer te redden was. Met dank aan de Heinose brandweer zijn het dorpshuis en de woning bij het café gelukkig wel gespaard gebleven. Dat scheelde maar een haartje”, vertelt Bertwin Elshof van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis, de eigenaar van het café.
De brand op zichzelf is genoeg reden om even in zak en as te zitten, maar dat doen ze in Lierderholthuis niet zo gauw. Misschien is hier en daar een traantje gelaten of viel een krachtterm te beluisteren. Maar, dan gaat het vizier toch al snel richting wederopbouw. Overigens is dat wel iets gemakkelijker als je zoals Stichting Dorpshuis Lierderholthuis goed verzekerd bent. “Twee dagen na de brand stonden ze in het dorpshuis al het luchtbehandelingssysteem schoon te maken. Dat was bijzonder goed geregeld”, stelt de voorzitter tevreden vast. “Maar ook noodzakelijk, want vanwege corona hadden we in het dorpshuis ook leerlingen van de bassischool te gast.”
Uitbater of vrijwilligers?
Zoals het in een kleine gemeenschap wel vaker gaat, is snel een werkgroep geformeerd met daarin dorpsgenoten die willen nadenken over de toekomst van het café. “We prijzen ons gelukkig dat we een aantal dorpsgenoten in ons midden hebben met kennis van zaken op het gebied van bouw, projectmanagement en horeca”, stelt Elshof die opzij kijkt naar zijn buurman René Nijmeijer, één van die befaamde vrijwilligers die ook is aangeschoven. Daarnaast kun je in Lierderholthuis natuurlijk altijd een beroep doen op inwoners die letterlijk de handen uit de mouwen steken. “Als je hier mensen nodig hebt voor de sloop en het opruimen van de restanten, dan staat er op een zaterdag gewoon twintig man te buffelen. En zijn we in vier zaterdagen klaar”, stellen ze samen vast.
Een belangrijke opdracht voor de werkgroep was om na te denken over de toekomst van het café. Moest er worden gezocht naar een opvolger voor de vertrokken uitbater of zou het ook met vrijwilligers kunnen worden gerund? Die discussie is nog niet afgerond. Daarom is in samenspraak met Stichting Dorpshuis Lierderholthuis besloten om duidelijk prioriteit te geven aan het gebouw. Met andere woorden: er moet zodanig worden gebouwd dat beide opties in beeld blijven. “De conclusie is wel dat we minder afhankelijk willen zijn van de inkomsten vanuit de horeca. Dat is ook de reden dat we hebben besloten om drie startersappartementen te bouwen. Een goede tip van wethouder Wout Wagenmans”, aldus Elshof en Nijmeijer.
Huiskamer
Op basis van het programma van eisen, waarbij het gehele dorp kon meedenken, zijn drie bureaus geselecteerd om een ontwerp te maken. De werkgroep heeft uiteindelijk het oog laten vallen op het ontwerp van SACON Architecten in Zwolle. “Deze sprong er echt uit. Zowel qua ontwerp als qua offerte. Tijdens de presentatie aan het dorp was iedereen laaiend enthousiast. Vooral het idee om het cafégedeelte net als vroeger de uitstraling van een oude boerderij mee te geven, valt bij iedereen erg in de smaak. Net als de nieuwe hoofdingang die tussen het dorpshuis en het horecagedeelte wordt gesitueerd. Dat moet er voor zorgen dat het meer één gebouw wordt. Wat ons betreft, groeit het horecagedeelte uit tot de huiskamer van Lierderholthuis. Ambitieus? Jazeker! Dat hebben we vanuit het dorp ook als opdracht meegekregen. We moeten het goed doen en niet met een tandje minder!” Als we elkaar treffen in het dorpshuis is het half oktober. In deze periode moet de laatste slag worden gemaakt van voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp dat uiteindelijk de basis vormt voor de noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan. Loopt alles naar wens, dan gaat de bouw in het voorjaar van 2021 van start en met de nodige zelfwerkzaamheid moet de klus in het najaar of in ieder geval begin winter zijn geklaard. Het mes moet duidelijk aan meerdere kanten gaan snijden. Lierderholthuis krijgt een prachtig nieuw sociaal hart, er is een betere verbinding tussen het horecagedeelte en het dorpshuis en een aantal jonge inwoners kan in het dorp blijven wonen. De starters op de woningmarkt huren straks dus van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis. Dat betekent overigens niet dat de stichting financieel helemaal binnenloopt. “Nee, zeker niet”, lachen Elshof en Nijmeijer. “Als stichting zijn we niet bezig met winst maken. Wel stellen we alles in het werk om geld te hebben voor de organisatie van activiteiten en onderhoud van het dorpshuis.”