Hoezo Heino krijgt informatieve excursie van weidevogelliefhebbers
Heino staat wijd en zijd bekend om zijn prachtige omgeving. In de verhalen gaat het dan vaak over de bosrijke landgoederen Het Reelaer en Den Alerdinck. De natuur heeft hier echter nog veel meer voor ons in petto. Voor deze wandelrubriek besluiten we om eens op ontdekkingsreis door Het Lierderbroek te gaan. Grasland tot zover het oog reikt, het domein van de weidevogels. “Welkom in het beste weidevogelgebied van Overijssel!”, zeggen Bertwin Elshof, Gerrit Nieuwenhuis en Marcel Strijtveen vol trots.
Voor deze wandeling starten we bij de ingang van De Colckhof (hoek Bredenhorstweg/Hubertsallee). Iedere wandelaar kiest er dan voor om richting slagboom van de buitenplaats te lopen, maar wij – lekker dwars als we zijn – hebben een andere route in gedachten. We gaan richting het fietspad langs de waterkant dat begint bij het gebouw ‘De Voorzorg’.
Een aanrader voor wie er nog nooit heeft gelopen, want je krijgt uitzicht op een paar prachtige huizen. We lopen net zo ver door totdat we links onder een tunneltje door kunnen. Even de Lierderholthuisweg oversteken en we komen op het volgende fiets- annex wandelpad. Het weidelandschap openbaart zich in al zijn glorie. Het is de aanblik die ons gezelschap van deze ochtend dagelijks ziet en nog altijd worden ze er heel blij van. Je kunt bijna geen betere ambassadeurs vinden. Agrariërs die een deel van hun toch al drukke bestaan opofferen voor het beheer van een weidevogelgebied. Sinds 2009 hebben ze hun krachten gebundeld in Het Lierderbroek BV. “De aanleiding was het plan om een robuuste verbindingszone aan te leggen van de Veluwe tot het Vechtdal. Bedoeld om het edelhert een veilige doortocht te geven. Om dat mogelijk te maken, moest hier een strook van één kilometer bos komen.” Het zou de Lierderpolder, de oudste polder van Nederland (rond 1300 ontgonnen door de monniken van Windesheim) verknallen. En het einde betekenen van de weidevogels in het gebied. “Onvoorstelbaar als je beseft dat tachtig procent van de grutto’s in de wereld in Nederland verblijven. En de grutto is notabene onze nationale vogel.”
Achtertuin
We zijn twaalf jaar verder, maar aan de keukentafel van huize Strijtveen kunnen ze zich er bij wijze van spreken nog over opwinden. Plannen die worden bedacht in een kantooromgeving zonder gevoel voor het landschap. “En ja”, “als boeren voelen we ons betrokken. We zijn natuurliefhebbers. Anders kun je niet elke dag met en in de natuur werken.” Agrariërs kunnen vergaderen en lobbyen, maar weten ook van aanpakken en doorpakken. Om een lang verhaal kort te maken, besloten ze om met negen boeren uit de Lierderpolder 3,5 ton op tafel te leggen voor de aankoop van vijftig hectare weidevogelgrasland. “Wij zijn goed in staat om het beheer op te pakken, want het is onze achtertuin”, aldus Elshof, Nieuwenhuis en Strijtveen die overigens graag benadrukken dat ze op een goede manier samenwerken met de vrijwilligers van weidevogelvereniging Bezuiden de Vecht en zeker ook met de provincie. “Dankzij geld van de provincie Overijssel konden we deskundigheid invliegen om het gebied (nog) beter in te richten. Dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Waar we eerst op een gebied van honderd hectare twee nesten zagen, hebben we nu er zo’n 35. En succes, dat is natuurlijk de beste motivatie!”
Onze wandeling stopt bij het melkveebedrijf van Marcel Strijtveen aan de Gravenweg, maar om het rondje af te maken, kun je via de Meibergsdijk naar het centrum van Lierderholthuis lopen. En vervolgens over de brug afslaan naar de Herenbrinksweg en de Bredenhorstweg. Of als je van langeafstandswandelen houdt: er loopt nog een fietspad van de Gravenweg richting de Wijheseweg (N337). Steek de weg over richting Herxen en neem dan het fietspad langs de IJssel naar Wijhe! Je krijgt het ene na het andere fraaie uitzicht voorgeschoteld!
Het is dus zeker de moeite waard om een camera mee te nemen. Je bent waarschijnlijk niet de enige, want in Lierderbroek kijken ze al lang niet meer op als er weer iemand rondstruint met een enorme telelens. “En het is hier allemaal gratis hè.” Dat organisaties als Staatsbosbeheer de gronden altijd voor 0 euro in handen krijgen van de provincie en Het Lierderbroek BV moet betalen, steekt dan wel een beetje. Zeker als je ziet, welke tijd, energie en geld de boeren in het weidevogelbeheer stoppen. En ze zijn succesvol. Dat blijkt wel uit de recente aankoop van 28 hectare natuur van Staatsbosbeheer waaronder de strook langs het fietspad. “We willen deze strook inrichten voor weidevogels. Dat betekent terug naar het oorspronkelijke polderlandschap. Hiervoor moet in ieder geval de wilgopslag worden verwijderd”, aldus de agrariërs die besluiten met een oproep voor vrijwilligers t.b.v. de weidevogelwerkgroep. “Daar kunnen ze altijd hulp gebruiken. Ook interessant voor jongeren, want er wordt al gewerkt met drones en warmtebeeldcamera’s.”
Gerlant: Nepnatuur en ‘de groene gekte’ » Salland Centraal
16 mei 2021 om 11:00[…] verder ook dit artikel op Hoezo Heino. En dit op […]