Hoezo biologische boeren in Heino?
Biologisch voedsel wint aan populariteit
Heino telt ruim 10 biologische boeren en dat is best veel te noemen. Het merendeel van de boeren zijn varkenshouder en de rest richt zich op koeien. Gekscherend wordt Heino door de hoge concentratie biologische boeren ook wel de ‘hoofdstad’ van de biologisch sector genoemd. Voor de redactie van Hoezo Heino? aanleiding om op onderzoek uit te gaan bij een tweetal biologische boeren.
We gingen op bezoek bij de ecologische boerderij van Jan Overesch en vroegen Jan wat het verschil is een traditionele boer en een biologisch. “Daar zit behoorlijk verschil in.” vertelt Jan passievol. “Met name de manier van dieren houden, de manier van telen, de dieren hebben veel meer ruimte en kunnen heerlijk naar buiten toe, ze liggen in stro, ze krijgen biologisch geteeld voer zonder gif.” Voor Overesch geldt dat deze manier van boeren en telen het werk alleen maar leuker maakt. Boeren in harmonie met de natuur. “Wanneer je eenmaal omgeschakeld bent, dan kom je erachter dat je de dieren heel anders benaderd en dat je samen moet werken met de natuur in plaats van tegen de natuur door alles plat te spuiten.”
Nadat Jan zijn verhaal over de visie van biologisch boeren heeft verteld reden wij inclusief varkensgeur naar de boerderij van Rob Kleinlangevelsloo van Kleinlangevelsloo Biologisch made easy. Ook daar namen wij een kijkje in zijn weiland en mochten wij met gevaar voor eigen leven dichtbij de waterbuffels koeien en een heuse stier komen. We vroegen Rob of biologisch eten nu ook echt lekkerder is en of hij een verklaring waarom Heino zoveel biologische boeren heeft. Bekijk hier onze reportage.