Hoezo cultuur in Heino?
Kleurrijke kunst met verhaal van José Reuvekamp
Eigenlijk had José Reuvekamp van jongs af aan een soort ‘oerdrang’. “Datgene wat je in je hoofd hebt, omzetten naar beeldtaal.” Haar schilderijen met karakteristieke vrolijke stijl zijn inmiddels op steeds meer plekken te bewonderen.
Tekenen vond ze altijd leuk. “Als kind kreeg ik wel eens complimentjes”, vertelt ze in haar ateliergalerie. “Of ik won iets bij een tekenwedstrijd.” Thuis was ze altijd aan het fröbelen. Haar moeder gaf José voor haar 12e verjaardag een schildersezel. Met olieverf erbij. “Geweldig! Ik ging ansichtkaarten naschilderen. Dan bedacht ik daar zelf iets bij.” Na de middelbare school deed ze de KLOS, de kleuterleidsteropleiding. De creatieve vakken lagen haar maar verder was het niet echt ‘haar’ opleiding. De kunstacademie lonkte. “Bij een gesprek met de directeur bleek dat ik toch nog erg jong was in doen en laten. Vandaar dat ik een studie personeelswerk ging doen. Dán maar mensen helpen…” Uiteindelijk belandde ze na een paar jaar toch op de kunstacademie. “Maar ik maakte het niet af. Ik werkte overdag, deed de opleiding in de avonduren. Een zware combinatie. Wel deed ik later nog de lerarenopleiding tekenen in Zwolle.”
Ondanks het ogenschijnlijk onrustige begin van haar loopbaan als kunstenaar kijkt ze nu tevreden terug. “Altijd was er die gedachte: hoe kun je daarvan leven? Ik heb daarom een aantal jaren een fulltime baan gehad in een heel ander vakgebied. Maar naarmate je ouder wordt, komt het besef. Als je iets echt wilt, moet je er toch zelf iets van maken. Door zelf veel te doen en te ervaren leer je veel. Het schilderen bleek een oerdrang, iets waarvan ik altijd gedroomd heb.”
Onderwerpen zijn vaak situaties uit het leven gegrepen. “Ik vind het leuk als je zelf iets erbij kunt bedenken als toeschouwer. Mooi toch, wanneer bij toeschouwers een lach verschijnt. Herkenning. Een grappige situatie.” Verder schildert José vrij kleurrijke landschappen. Doeken zijn bij José niet glad aan de oppervlakte. Ze brengt structuren aan. “Dit ontstond zo op een gegeven moment. Ik vond dat er meer leven in moest, een laag bovenop. Het leuke is dat je die diepte zelfs ziet wanneer er een reproductie van is gemaakt.” José werkt ook in opdracht. “Het is dan wel mijn interpretatie van het onderwerp natuurlijk. Maar dat willen mensen ook graag. Ze komen vaak toch eerst rondneuzen in mijn galerie.”
Heel blij is ze met haar uitleen voor bedrijven. Zo hangen haar werken bij enkele grote bedrijven. “Allerlei thema’s mogen daar hangen. Ik ben vrij in mijn onderwerpen. Heerlijk is dat! Ook grote doeken van 1.20 tot zo’n 2 à 3 meter vinden daar een plek. In een Zwols bedrijf hangen er een stuk of 8. In Emmeloord bijvoorbeeld hangt ook wat kleiner werk. Bedrijven huren schilderijen voor minimaal een jaar. Van een percentage wordt gespaard zodat ze uiteindelijk iets kunnen aanschaffen.” Het benaderen van bedrijven heeft iets spannends. “Het heeft immers met smaak te maken. Toch hebben mensen al eerder werk van me gezien, hier of bij iemand thuis. Bedrijven weten dat een vrolijk schilderij de sfeer in een ruimte kan bepalen. Juist op plekken waar veel mensen komen. Het geeft een entree, gang of zaal echt iets extra’s.”
Koken & Schilderen
Op een bepaald moment ging José ook workshops in haar atelier verzorgen. “Mensen vinden het fijn om onder begeleiding te schilderen. Bovendien inspireren deelnemers elkaar.” Bijzonder is ook Koken&schilderen. Een workshop die ze samen met Edith Westendorp van Eetit geeft. “Deelnemers kokkerellen én schilderen samen. Genoeg ingrediënten voor een mooie ervaring. Iedereen heeft altijd veel plezier.”
Samen met meubelstoffeerder Nico Neplenbroek bedacht José het unieke concept Kunst op Meubels. Goed voorbeeld is de bank in het Dorpshuus. Verder zijn er poefjes, bed-hoofdborden, banken en stoelen verkrijgbaar met beeltenissen van de hand van José. “Kunst op Meubels begint steeds meer te lopen. Mede dankzij onze website. We zijn het rustig aan het uitstippelen. Ook landelijk.” In Heino kan men de producten bij Seine Wonen bewonderen. Daarnaast zijn de trendy meubels te koop in woonwinkels in Hattem en Zutphen. “Ook bij deze ontwerpen vind ik het leuk als er een soort verhaaltje op staat. Verder let ik erop dat alles matcht qua kleur. En het moet niet te druk zijn.” Ideeën genoeg; Nico en José zijn bezig met kussens in allerlei vormen. En wellicht komen er nog andere poefjes bij. Inmiddels heeft een grote woonzorg-organisatie poefen afgenomen. “In elke ruimte staat er eentje.” Mensen zijn enthousiast over de kleuren en uitstraling. “In deze tijd vinden mensen het leuk om iets unieks aan het interieur toe te voegen. In woonwinkels merken we dat klanten het waarderen om ons verhaal, de ontstaansgeschiedenis van Kunst op Meubels, te horen.”
Wielershirts
Een tijdje terug werd ze benaderd door wielerteam DoorZwolle. Dit wielerteam rijdt mee met de Homeride op 28 en 29 juni. En zamelt daarmee geld in voor het Ronald McDonald-kinderfonds. Ze benaderden haar of ze een schilderij wilde maken. Het resulteerde in prachtige wielershirts met daarop een levendige afbeelding van haar werk. Om geld in te zamelen werden eveneens reproducties op doek verkocht. Bedrijven konden daarbij kiezen uit drie formaten. Dat bleek een groot succes. “Het liep echt storm, heb ik begrepen!”