Cliënten dagbesteding NiLoKa zijn onmisbare schakel in horecavoorziening
“We bestaan in november tien jaar. Dat is toch een mooie aanleiding voor een artikel in Hoezo Heino? Zeker ook omdat er nog nooit aandacht aan ons is besteed…” Een mail met woorden van gelijke strekking belandde in onze mailbox. De afzender: Erica Dijkslag-Tuten, begeleider dagbesteding cliënten NiLoKa in Dorpshuus Heino. Tja, daar heeft ze wel een punt, dachten we bij onszelf. Laten we het dan meteen goed doen en het artikel plaatsen waar het hoort: in de rubriek ‘Hart voor Heino’.
Met Erica kunnen we geen beter persoon treffen, want zij heeft in wezen haar eigen baan gecreëerd. “In de opstartperiode van het Dorpshuus werd aan de inwoners gevraagd om met goede ideeën te komen voor de invulling. In een opwelling heb ik toen een mail gestuurd dat Heino weliswaar mogelijkheden biedt voor mensen met een beperking om onder begeleiding zelfstandig te wonen, maar dat het hier ontbreekt aan dagbestedingsmogelijkheden. Dat werd hartstikke goed opgepikt door zowel het Dorpshuus als haar eigen werkgever Stichting Voorzieningen voor Verstandelijk en Meervoudig Gehandicapten Zwolle e.o, waarvan de dagbesteding Dorpshuus Heino NiLoKa nu een onderdeel is. “Tja, ons motto is niet voor niets: ‘we doen het gewoon’.”
Collega’s
Het gesprek vindt plaats op vrijdagochtend en gestaag druppelen de cliënten voor de dagbesteding binnen in het Dorpshuus. De één moet even acclimatiseren, de ander wil een knuffel en weer een ander begint een heel verhaal. Het is een mooi en gemêleerd gezelschap dat zowel uit Heino als omliggende dorpen afkomstig is. “Ouders/begeleiders kunnen zelf een keuze maken hoe ze het Persoons Gebonden Budget (PGB) of de indicatie WLZ invullen. Hoe mooi is het dan als je de dagbesteding zo dicht bij huis hebt!”
Ze hebben een rol bij diverse werk-zaamheden in het horecagedeelte en verrichten allerlei hand- en spandiensten in het Dorpshuus. “Deze cliënten waren ook wel toe aan iets nieuws. Een externe activiteit zoals hun werkzaamheden in het Dorpshuus is afgestemd op hun mogelijk-heden. De jongeren hebben een voldaan gevoel als de dag zinvol is besteed. Ze staan ’s morgens te trappelen van ongeduld om hier naar toe te gaan. Weet je: ik zie mezelf eigenlijk ook helemaal niet als begeleider. We zijn collega’s! Dat zeggen ze zelf ook tegen een klant als ze er even niet uitkomen: ‘Ik roep even mijn collega’. Heerlijk toch? Natuurlijk gaat er wel eens iets fout, maar dat geeft helemaal niets. We leren van elkaar. Jazeker, ik leer ook van hen. Waar wij teveel nadenken, is deze groep juist zo heerlijk open en eerlijk.”
Inmiddels loopt Henri Roescher binnen. De eigenaar van Vistraiteur Roescher uit Raalte staat iedere vrijdag op de markt en loopt af en toe naar binnen voor een kop koffie. En iets erbij. Want, zo weet de dagbestedingsgroep ons haarfijn te vertellen: “Henri wil altijd cake. Het liefst appelcake.” Ondertussen maakt onze vissenman een relaxed praatje met één van de cliënten. Ze hebben het zelf niet in de gaten, maar dat geeft perfect weer wat de functie is van een dorpshuis. En welke waarde die plek midden in het dorp heeft. “Ja”, stelt Erica tevreden vast. “Door de jaren heen hebben we een vaste klantenkring opgebouwd. Soms komen mensen van buiten hier voor de eerste keer binnen, zijn ze verrast en bij het weggaan doen ze de belofte zeker nog
een keer terug te komen.”
High tea en taarten
Erica en haar collega Anke zijn ongelooflijk trots op wat ze met alle betrokkenen hebben neergezet in het Dorpshuus van Heino. En dat mag ook. “Tien jaar geleden begonnen we met één dag en twee cliënten, terwijl we nu met twaalf cliënten zijn. Op maandag, dinsdag en vrijdag nemen we de horeca voor onze rekening, terwijl we op donderdag als facilitair medewerkers actief zijn. Op woensdag en donderdag draait een groepje vrijwilligers de horeca.” Denk je nu bij horeca dat het gaat om een kopje koffie (of thee) met iets erbij, dan heb je slechts het halve plaatje meegekregen. Je kunt er namelijk terecht voor een drankje – alcoholisch en non-alcoholisch, maar ook voor een tosti of uitsmijter. Wil je eens iets bijzonders voor een speciale gelegenheid, dan kun je donderdags (op aanvraag) terecht voor een high tea. Wil je graag een lekkere taart, maar heb je geen tijd en/of zin om te bakken? Dan biedt het Dorpshuus uitkomst en gaan de cliënten van NiLoKa met begeleiders Erica en Anke aan het bakken. “We doen het hier samen, maar”, wijst Erica naar de cliënten, “zij maken het feestje!”
Voor meer informatie kijk op www.de-kameel.nl/locaties/niloka