Boomgaard middenin het dorp draagt bij aan biodiversiteit
Hoewel de lente dit jaar voorzichtig te werk gaat, liet de zon zich toch eventjes zien op zaterdag 16 maart. En dat komt goed uit, want de vrijwilligers van de dorpsboomgaard mogen best in het zonnetje gezet worden. En welke rubriek leent zich daar nou beter voor dan ‘Hart voor Heino’?
Bij de Dorpsboomgaard kijken ze de kat niet uit de boom. We worden warm welkom geheten met koffie en appelgebak door Jos Wigger, bestuurslid van Duurzaam Heino en lid van de werkgroep. Het is geen gewone zaterdag want het is NLDoet. Dat betekent dat iedereen vandaag een handje kan meehelpen in de boomgaard.
Onder het toeziend oog van kwetterende vogeltjes worden er twee bomen geplant, een Gieser Wildeman (zoete stoofpeer) en een Roter Berlepsch (frisse en sappige appel). De geraffineerde samenwerking tussen de vrijwilligers zorgt ervoor dat het jonge boompje in een krap kwartiertje al in de grond zit. “Hee, Ben! Kom hier met die paal!”, wordt er geroepen, terwijl vrijwilliger Ben Veldkamp een flinke paal naast de boom zet ter ondersteuning. Ben is bijzonder trots op dé groene long van Heino: “Eigenlijk wat het Vondelpark voor Amsterdam is. Want ook hier kun je heerlijk zitten en genieten van het groen.”
Puzzel
Achter deze boomgaard gaat een wereld van kennis schuil. En dat was volgens Jos af en toe best wel even puzzelen: “We zijn er avonden mee bezig geweest. Het was een hele studie, er staan dertig verschillende rassen. Want welke soort zet je nou bij welke soort? We helpen op deze manier mee om meerdere oude en lokale peren- en appelrassen in stand te houden.” Dat is volgens vrijwilliger Henri Krau best wel bijzonder: “Je ziet deze rassen niet veel in Nederland. Ik kwam er op internet een paar tegen in Duitsland en eentje in Boskoop.”
De zeldzame fruitsoorten smaken heel anders dan de Elstars die je bij de grootgrutter koopt: “Je ziet tijdens het oogsten in september pas hoeveel verschillende soorten er hier hangen”, aldus Ben. Een persoonlijke favoriet heeft hij niet: “Ik vind alles uit onze boomgaard even lekker.” Het stukje natuur is van en voor alle inwoners van Heino. “Je ziet bijvoorbeeld ouders die hun kinderen optillen om het fruit te plukken. De buurt is heel betrokken.” Dat de boomgaard goed is voor de biodiversiteit wordt onderstreept door de vele vogeltjes en insecten die vliegen door het groen. Jos vindt het belangrijk om deze kennis te delen met jongere generaties: “Het zou leuk zijn als we er een paar jonge vrijwilligers bij krijgen.”
Biodiversiteit
In de boomgaard staan gekleurde bordjes die meer informatie geven over de rassen. “We zijn veel hipper dan het Vondelpark”, grapt Ben. Vorig jaar kreeg de werkgroep zelfs een paradoxale prijs ‘Overijssel Maait Niet’. Het speciale maaibeheer – ook weer onderdeel van de grote puzzel – is belangrijk voor het creëren van meer biodiversiteit. Het zaadje voor het groene initiatief werd geplant in 2013. Bij de inwoners ontstond het idee om een Dorpsboomgaard aan te leggen. Plaatselijk Belang Heino en de Stichting Duurzaam Heino hebben het plan aan de gemeente voorgelegd, met succes want in 2015 werd er begonnen met de aanleg. Het is een échte samenwerking, want ook Provincie Overijssel en Landschap Overijssel werkten met plezier mee aan de realisatie. De Werkgroep Dorpsboomgaard doet het beheer, onder de paraplu van Stichting Duurzaam Heino.
De leden van de werkgroep verheugen zich al op het moment dat de tanden gezet kunnen worden in de eerste frisse Heinoose appeltjes van het jaar. “Veel van onze dromen zijn al uitgekomen, we zijn echt blij met deze plek”, zegt Henri tot slot.
Op www.dorpsboomgaardheino.nl kun je meer lezen over de boomgaard en de verschillende rassen.