Binnenkijken bij Gerben Korten en Jo-Anne Bodewes
De geneugten van het buitengebied en de voorzieningen van het centrum
De zon staat op het punt om Heino in het donker te zetten. Net voordat hij ten onder gaat, kleurt de hemel nog één keer dieprood. Gerben Korten, Jo-Anne Bodewes en hun kinderen Liese en Toon genieten er iedere keer weer van. Ze worden in de vroege ochtend of namiddag regelmatig blootgesteld aan deze prachtige taferelen.
Het zijn de krenten in de pap die behoren bij hun nieuwe woonstek op de grens van twee prachtige werelden: de geneugten van het buitengebied en de voorzieningen van het centrum. “Voor ons is het de ideale combinatie. Je profiteert van de vrijheid aan de rand van het dorp en toch ben je dicht bij alle voorzieningen.” “We vinden het heerlijk om zoveel vrijheid en ruimte te hebben”, vervolgen ze. “Dat is een genot, zeker als je het afzet tegen het feit dat je in Den Haag in de rij moet staan om gebruik te maken van iets simpels als een schommel”, vertelt Jo-Anne over de opmaat naar de verhuizing. Eerst naar Lierderholthuis (2014) en vanaf maart 2015 staan ze dus te boek als Heinoërs.
“Een heel zwaar jaar”, omschrijven ze de periode juli 2014 – maart 2015 waarin de grote verbouwing plaats vond. Met hulp van de vakmensen uit de regio, maar ook met veel zelfwerkzaamheid. “Inmiddels durf ik wel te stellen dat ik elk boutje en moertje in dit huis ken”, lacht Gerben die zelf het westen als geboortegrond heeft, terwijl de wieg van Jo-Anne in Drenthe stond.
De keuze voor Salland is een mix van een goede plek om de kinderen te laten opgroeien met het praktische aspect dat je vanuit Heino snel overal in het land kunt komen. “Een grappig verhaal is wel dat we ook in Dalfsen hebben gekeken, maar dat de makelaar het ons afraadde. Hij zei dat we in Heino eerder zouden worden opgenomen in de lokale gemeenschap. En dat is zeker uitgekomen!”
“Wow, wat een ruimte!”
Hoewel ze al eerder op Funda hadden gekeken, was het de vader van Jo-Anne die hen de gouden tip aanreikte. “Je moet er doorheen kijken. Gerben kon dat meteen, maar ik had er nog wel wat moeite mee”, bekent de vrouw des huizes.
Een gedateerd huis uit 1968 heeft in driekwart jaar tijd dus een ware metamorfose ondergaan. Een belangrijke pijler is de opbouw aan de achterzijde van de woning die vanuit de gevel naar boven is opgebouwd waarmee ruimte is gecreëerd voor drie slaapkamers en een badkamer. Zeker net zo mooi is de woonkeuken die dankzij de grote glaspartij ook onderscheidend mag worden genoemd. “Meestal horen we van iedereen die hier voor de eerste keer binnenkomt wel iets in de trant van ‘wow, wat een ruimte’!”, aldus het stel dat zich ook heeft ingespannen op het gebied van duurzaamheid. Met onder andere het goed isoleren van het huis, waaronder tien centimeter isolatie aan de gevel, vloerverwarming en meerdere thermostaten zodat ze per ruimte kunnen spelen met de temperatuur. “Installateur Overmars riep al dat onze woning erg goed gerenoveerd en verduurzaamd is. Toen we het kochten, was het energielabel F. Wat het nu is geworden, moeten we toch echt eens uitzoeken.”
Hoewel Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaardij als professional dus niet bij de (ver)koop betrokken was, is hij wel bereid om aan te geven wat de verbouwing heeft gedaan met de prijs van de woning. “Als het nu te koop wordt gezet, schat ik het wel in op zo’n 470.000 euro, maar in deze tijd is niets zeker. De prijs kan zomaar een stuk hoger komen te liggen.”
Anno 2018 zijn Gerben en Jo-Anne nog steeds heel blij dat ze het huis in hun bezit kregen. “Wij vonden het best gek dat het huis op deze prachtige locatie zo lang te koop stond. Zeker als je weet dat de kavel 1100 vierkante meter bedraagt. Bij wijze van spreken had je het huis kunnen platgooien om er iets nieuws neer te zetten.”
Wat zegt de expert?
Ook de expert heeft zo zijn woonwensen en gaat wel eens op zoek naar een mooie nieuwe woonstek voor zijn gezin. Zo kon het gebeuren dat Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaardij ergens in 2014 een kijkje nam aan de Brinkweg 7. “Een prachtige plek, maar er moest wel wat gebeuren”, oordeelde hij toen.
De koop ging niet door en dat was natuurlijk goed nieuws voor Gerben Korten en Jo-Anne Bodewes. Bij zijn tweede bezoek is Lindeboom diep onder de indruk van de verandering die de woning heeft ondergaan. “Zo had ik het ook wel willen doen. Wat mij vooral aanspreekt, is die grote hoeveelheid licht die op de benedenverdieping is gecreëerd.”