Nellie Verhoef en Henk van der Wal (be)leven hun ultieme woondroom
We hebben eigenlijk niet gevraagd of Nellie Verhoef en Henk van der Wal een tv-carrière ambiëren. Waarschijnlijk niet, maar één ding is zeker: er is stof genoeg voor meerdere seizoenen van ‘Chateau De Vlaminckhorst’. Mocht het ooit zover komen, dan is de kans groter dat het op History Channel of RTV Oost wordt uitgezonden dan op pakweg SBS6 of één van de RTL-zenders. Want, de geschiedenis van het Heinose landgoed is weliswaar bloemrijk, maar of het sexy genoeg is voor deze zenders…
We (Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaars, fotograaf Stefan Kemper en de scribent) voelen ons in ieder geval bevoorrecht. We krijgen de kans om binnen te kijken, terwijl ieder ander alleen de buitenzijde van het overigens fraai opgeknapte landgoed met spieker mag aanschouwen. Het is onvoorstelbaar met welke aandacht, tijd en energie het echtpaar de verbouwing heeft aangepakt. Waar mogelijk zijn zaken in de oude luister hersteld. Waar het niet kon, is op z’n minst geprobeerd een knipoog naar het verleden te maken. “We zijn zelfs meerdere malen bij het Openluchtmuseum geweest om terug in de tijd te gaan en ideeën op te doen.”
Waar leeftijdsgenoten langzaam nadenken over een stap richting een appartement kozen Nellie en Henk er voor een landgoed te kopen. Dat mag je op z’n minst een opmerkelijke stap noemen. “Het is in een stroomversnelling gekomen toen de oudste dochter na de geboorte van haar eerste kind aangaf graag weer in Heino te willen wonen. Dat heeft ons aan het denken gezet. Zij in ons huis en wij ergens anders.”
Het stel ging op onderzoek uit, bekeek diverse mogelijkheden, maar de conclusie was helder: “Eigenlijk willen we nergens anders wonen, maar wel dichter bij het dorp.” Dat klinkt een beetje cryptisch, maar ze zijn geslaagd in hun missie. De Vlaminckhorst bevindt zich namelijk op zo’n halve kilometer van het centrum van Heino. En het landgoed ademt de sfeer uit van het buitenleven zoals ze dat gewend waren op het vorige adres, Klein Averheyno op een paar kilometer van het dorp. “Waar mogelijk hebben we het hier wel seniorproof gemaakt. Beneden slapen en een kleiner woonoppervlak”, zeggen ze lachend.
Retro rijksmonument
Ze zijn niet bang geweest om de mouwen op te stropen en waar dat kon, hebben ze het ook gedaan. Maar bij zo’n project moet je natuurlijk ook de professionals invliegen. Wat heet! Bouwbedrijf Hoppen was maar liefst tweeëneenhalf jaar aan het werk en ook de schilders van Lenferink kwamen voor langere tijd over de vloer. “Wat erg leuk was, is dat we een avond hebben georganiseerd waarbij ook de aanhang van de werklieden welkom was. Dan zie je dat ze zelf een rondleiding verzorgen en vol trots het werk aan hun partners tonen. Een geweldig moment.”
Hoewel Henk en Nellie bijzonder in hun nopjes zijn met – zoals ze het zelf omschrijven – het ensemble van historische gebouwen blijven ze realistisch. “Het is een avontuur waarvan we niet weten waar het eindigt.” Het eindigt in ieder geval niet met de aanblik waar menigeen bang voor was: een bulldozer die alles aan de kant schuift om plaats te maken voor een riante villa. “Het is een rijksmonument dus je hebt natuurlijk met allerlei restricties te maken. Maar we hebben er ook geen moment over nagedacht. De authenticiteit is juist waarom we het hebben gekocht.”
Makelaar Wilco Lindeboom
“Restauratie is knap werk!”
Makelaar Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaars krijgt de grijns bijna niet van zijn gezicht. Het heeft alles te maken met jeugdherinneringen in het Bouwhuisbos. “Ik heb hier echt een mooie tijd gehad. Met vriendjes enorm veel hutten gebouwd.”
Misschien dat toen onbewust al een signaal werd afgegeven dat hij iets in de huizenbranche moest gaan doen. Dat hij makelaar werd en geen bouwer geeft hem de kans bij veel woningen binnen te komen, maar een landgoed, dat was ook voor hem een nieuwe ervaring. “Een geweldige plek natuurlijk en het is heel mooi gerestaureerd”, geeft hij na afloop van het bezoek te kennen onder de indruk te zijn van de inspanningen van de nieuwe eigenaren.
Lindeboom is vooral enthousiast over de wijze waarop Nellie en Henk oud en nieuw hebben gecombineerd. Aan de ene kant hergebruik van materialen zoals een tafel gemaakt uit een boomstam van het nabijgelegen bos en aan de andere kant wel moderne installaties en gebruik van isolatiemateriaal. “Het klopt gewoon en je kunt echt zien dat ze er van genieten.”