Dorpshuus Heino en 4Kids gaan proberen dit jaar hun gebouw van het gas af te koppelen. Daarnaast wordt het aantal laadpalen uitgebreid. Daarmee willen zij van het markante gebouw een verduurzamingsvoorbeeld maken voor de gemeente Raalte.
“Het wordt een flinke klus om dit gebouw gasloos te maken. Het gebouw stamt namelijk uit 1973! Maar we hebben het onderzocht en we denken dat het kan. En als het met dit gebouw kan, dan kan het met veel meer gebouwen in de gemeente,” aldus Jan Datema, voorzitter van het Dorpshuus.
De eerste stap is om het gebouw zo goed mogelijk in te pakken. Daarom worden het dak en de spouwmuren beter geïsoleerd. Ook worden de vloer en de beglazing aangepakt. Als tweede wordt bekeken hoeveel energie er dan nog nodig is om het gebouw te verwarmen. Daarop wordt de capaciteit van de warmtepomp en de radiatoren op berekend. Alle stappen in het proces worden goed vastgelegd. Daarmee wordt in het Dorpshuus een informatiecorner over verduurzaming ingericht. De totale investering wordt geraamd op zo’n 150.000 euro. Voor het aandeel van het Dorpshuus worden nog subsidies en sponsoren gezocht.
“Overal horen we dat Nederland in de toekomst van het gas af moet. Wij willen laten zien dat het ook nu al kan. Zelfs met oudere gebouwen. Met een warmtepomp kun je je woning of kantoor gasloos verwarmen. En als je de benodigde stroom duurzaam opwekt, stoot je geen schadelijke CO2 meer uit. Een warmtepomp is in aanschaf duurder dan een cv-ketel, maar de energiekosten daarna zijn lager. Zo verdient de pomp zichzelf terug. Maar ook als dat niet het geval was, zouden we dit doen: de klimaatcrisis dwingt ons zo snel mogelijk over te stappen op duurzame energie,” aldus Sebastiaan Dekkers, directeur van 4Kids.
De gastouderbureau heeft de ambitie om in 2025 energieneutraal te zijn. Daarvoor heeft het bedrijf al een aantal stappen gezet. In 2017 werd Heino’s eerste openbare laadpaal aangelegd en in 2018 het zonnedak van 45.000 kwh. Er wordt gewerkt aan nog meer maatregelen. Zo komen er extra laadpalen aan de Marktstraat. “En zo lang we ons doel niet gehaald hebben, planten we ieder jaar een boom voor ieder kind dat door ons wordt opgevangen. Zo vangen we de CO2 die we uitstoten weer af.”