“Van kort koffiemoment tot uitgebreid diner, voel je welkom bij Het Buitenhuys”
De vermeldingen in culinair tijdschrift de ‘Lekker 500’ en gastronomiegids ‘Gault&Millau’ zijn mooie visitekaartjes. Maar onderneemster Inge Koning van restaurant Het Buitenhuys heeft daar heel wat aan toe te voegen: “We werken niet voor vermeldingen, we werken voor onze gasten.”
Het is alweer vier jaar geleden dat eetgelegenheid Jan Steen, zestien jaar lang gerund door Inge Koning, transformeerde in restaurant Het Buitenhuys. De bevlogen gastvrouw gooide in 2019 het roer om, investeerde in een grootscheepse renovatie en lanceerde enthousiast het nieuwe concept ‘shared diner’. Maar toen kwam corona.
“Het ‘shared diner-concept’ kreeg daardoor nauwelijks kans. Ik heb met mijn team een enorme reis gemaakt. We moesten fysiek meer ruimte maken, we haalden tafels weg, gingen van 140 gasten naar 80 gasten. Een à la carte verrassingsmenu werd toen ons concept”, blikt Inge terug op die roerige tijd. “Maar ook door corona: mijn chef-kok en sommelier bleven. Ze wilden voor zichzelf beginnen, maar dat was in die tijd geen optie.”
Toen eind 2022 haar vaste crew aankondigde nu écht weg te gaan om een eigen onderneming te starten, schoot Inge in de stress. “Wat nu? Natuurlijk zag ik het aankomen, maar ik heb er wel wat slapeloze nachten van gehad. Ik ben gastvrouw, geen kok. Dat is kwetsbaar. We hadden culinair een topniveau bereikt, het draaide mooi, hoe moest ik nu verder?” De Heinose onderneemster zocht een nieuwe club medewerkers en zette haar koers uit. “Nee, de tafels komen niet terug, we houden deze hoeveelheid gasten”, zegt Inge over haar ruime, sfeervolle restaurant. “Maar we kijken breder. Het Buitenhuys is méér dan ons verrassingsmenu. Het blijft culinair genieten en onze nieuwe chef Emmylou Zanen is gek op lokale producten. Maar er is veel meer mogelijk.”
Een verjaardag, een feestje, een dinertje? Dan biedt Inge graag gezelschappen een arrangement op maat aan. “Je hoeft bij Het Buitenhuys geen drempelvrees te hebben. Kom gerust een wijntje drinken na het wandelen op zondagmiddag of kom met je bedrijfsteam voor een vrijdag-middagborrel. De huiskamersfeer is daar optimaal geschikt voor, dus voel je welkom.”
Het Buitenhuys
Raalterstraat 66
0572 395 884
reserveren@restauranthetbuitenhuys.nl
restauranthetbuitenhuys.nl