Je kunt het maar één keer goed doen!
Van rotte kies naar stralend middelpunt
Het is 5 november als Hoezo Heino aanschuift bij Arnoud Wierdsma. De avond ervoor had de werkgroep Hart voor Heino, waar hij deel van uitmaakt, een allereerste sessie met SallandWonen en gemeente Raalte. Deze drie partijen vormen samen een projectgroep die zich buigt over de planvorming van het oude Heinose gemeentehuis en de directe omgeving daarvan.
Eigenaar, gemeente en betrokken Heinoërs… allen hebben verschillende belangen en zienswijzen. Toch is Arnoud tevreden over het verloop tot dusver. “Tijdens die eerste verkennende sessie is er met wederzijds respect naar elkaar geluisterd. We zijn 2 ½ uur constructief bezig geweest. Al met al heb ik er een positief, prettig gevoel bij.” Hart voor Heino was met een afvaardiging van 3 mensen aanwezig en zowel gemeente als SallandWonen met 2 mensen. Ook aanwezig bij dit gesprek was een stedenbouwkundige uit Deventer. Deze probeert nu alle verschillende wensen tot een compleet werkbaar plan te vormen. “Op macroniveau. Dus niet alleen gebouw maar ook omliggende omgeving.” Dat voorstel komt tijdens de tweede sessie aan bod. Voor het eind van het jaar volgt dan nog een derde sessie. Arnoud is blij met de gang van zaken. “Het gemeentehuis staat inmiddels al 12 jaar leeg. Twaalf jaar! En nu dus voor het eerst op de politieke agenda. Er is politieke wil om het goed aan te pakken. Feit is ook dat er over een jaar mee begonnen wordt. Het plan wordt niet meer weggeschoven in de tijd.”
Niet ‘ontvankelijk’
Het prille begin van de werkgroep Hart voor Heino was tijdens de nieuwjaarsreceptie begin 2013. “Het jaar ervoor gingen Egbert den Daas van Locaal Alternatief en ik flink aan de bak met het gemeentehuis. Een heel lange route was dat. We boden een alternatief, maar dat werd op 26 november 2012 niet ontvankelijk verklaard door SallandWonen. Tijdens die bewuste nieuwjaarsreceptie bleek dat veel inwoners het gewoon zat waren dat zo’n groot pand in de kom van het dorp staat te verpauperen.” Een groep bezorgde inwoners kwam daarna verschillende malen samen bij Arnoud. Hij vertelt desgevraagd wat nu eigenlijk zijn eigen grootste zorg is met betrekking tot de gemeentehuis-problematiek. “Zo’n dorpscentrum dat maar niet opschiet, er wordt getrokken aan het zwembad, de bibliotheek. Ik wil niet dat Heino een slaapdorp wordt. Mijn kinderen zijn nog klein, maar ik gun hen een leefbaar, gezellig dorp. Mijn natuur is: speelt er een probleem? Hoe pak ik dat aan om tot een oplossing te komen? En hier moest echt wat gebeuren.”
Reacties van alle kanten
En er gebeurde iets! Al vrij snel kwam het tot een burgerinitiatief. Met toch wel beperkte inzet werden liefst 1750 handtekeningen opgehaald. Arnoud was er prettig verbaasd over. “En van alle kanten kwamen reacties. Mijn zoon speelt bij vv Heino, ik doe aan tutorlezen bij De Dolfijn. Overal schoten mensen me aan, spraken hun zorg uit. Jong en oud. ‘Het gemeentehuis gaat er toch wel echt af, hè?’” Met de overhandiging van 1750 handtekeningen aan burgemeester Piet Zoon kwam het Heinose pijnpunt, het gemeentehuis, eindelijk op de politieke agenda te staan. Om elke politieke lading te voorkomen, werd de werkgroep Hart van Heino opgericht. Met daarin naast Wierdsma Emiel Willemsen namens de Heinose Winkeliersvereniging, Robert Fakkert van Heino Actief, David Godeschalk namens Plaatselijk Belang Heino en tenslotte Manfred Cents van architectenbureau Archetex.
“Manfred heeft vanaf dag één meegekeken bij alle plannen. De groep is fantastisch. Er is respect, zelfs vriendschap onderling. We kunnen bouwen op elkaar.” Tijdens de raadspleinsessie van 3 september spreekt Hart voor Heino. De werkgroep maakt haar standpunt duidelijk. “We hebben toen wel een klein beetje onze vuist laten zien”, glimlacht Arnoud. En vervolgens: “Eigenlijk is dit hele gemeente-gebeuren met overleg en alles helemaal nieuw voor me.” Op 24 september had de werkgroep overleg met de coalitiepartners. Eerst een uur met het CDA, daarna een uur met Gemeentebelangen. In een goede sfeer kregen de Hart voor Heino-leden alle ruimte om hun verhaal te vertellen. Het bleek verhelderend voor de coalitiepartners. “Ze toonden zich betrokken. Op 26 september volgde tijdens de raadsvergadering de motie waarin vastgelegd is dat er een projectgroep moest komen die zich met de problematiek bezighoudt.”
Winst
In deze projectgroep zitten, zoals gezegd, gemeentehuis-eigenaar SallandWonen, gemeente Raalte en werkgroep Hart voor Heino. De laatste wil graag zicht houden op de realisatie van een mooie dorpsbrink in Heino. Daar hangen echter, Arnoud is er realistisch over, wat financiële haken en ogen aan. SallandWonen wil het pand liefst transformeren naar een stel huurappartementen voor starters. “Wij willen in het geval van die optie graag een centrumwaardig aanzicht. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het horizontale gedeelte; plein, parkeervakken. Door deze projectgroep hebben we als Hart van Heino invloed op hoe een en ander eruit komt te zien, hoe de rest ingevuld wordt. Denk aan parkeerplekken, een zitje voor ouderen.” Hij noemt het al winst dat Hart voor Heino nu dus mag meepraten met gemeente en SallandWonen. “Bedenk ook dat de politiek vooral wil dat Heino straks tevreden is. Trouwens, die ruimte om het pand heen, nemen we heel ruim. We gaan voor een grondige aanpak. Zodat het voor de komende decennia helemaal in orde is. Want bedenk wel: je kunt het maar één keer goed doen!”