Eddy van Hijum uit Laag Zuthem is nieuwe gedeputeerde van Overijssel
Van politieke slangenkuil naar de luwte van het provinciehuis
De stamgasten in café De Buurman weten het inmiddels. Uitbater Gerard Adema grijpt ogenblikkelijk in als in het bijzijn van Eddy van Hijum teveel over politiek wordt gesproken. Niet dat de aanstaande gedeputeerde van Overijssel een verhitte discussie uit de weg gaat, maar – zo vindt Adema – hij verdient het om in de luwte een drankje te kunnen nuttigen. Dat is namelijk één van de voordelen van het wonen in een kleine gemeenschap als Laag Zuthem.
Van Hijum (van 17 april 1972) kan worden beschouwd als een rijzende ster binnen het CDA. In september 2003 kwam hij als broekie van 31 jaar redelijk onverwacht (als nummer 53 op de kandidatenlijst) in de Tweede Kamer. Sindsdien klom hij iedere verkiezing een flink aantal plaatsen. Van positie 20 in 2006 ging het naar plek 6 in 2012. “Ik ben het zetelverlies van de partij iedere keer voor gebleven”, zegt hij een beetje spottend.
Na ruim elf jaar neemt hij afscheid van de landelijke politiek om als geboren Delftenaar en getogen Fries terug te komen in de provincie waar hij het grootste gedeelte van zijn leven heeft doorgebracht. Veel mensen zien het wellicht als een beslissing van een uitgerangeerde politicus, maar dan stappen ze op zijn tenen. “Het is juist een logische volgende stap in mijn loopbaan binnen het openbaar bestuur. Ik ken de mensen én de vraagstukken en ik voel dat ik met mijn kennis en ervaring die ik in Den Haag heb opgedaan echt een bijdrage kan leveren”, stelt Van Hijum die natuurlijk de geluiden kent dat we de provincie maar beter kunnen opheffen. “Het is misschien niet de meest zichtbare, maar zeker geen suffe bestuurslaag. Als provincie kun je prima de verbindingen leggen tussen regionale bedrijven, organisaties en gemeenten aan de ene kant en Den Haag en Brussel aan de andere kant. Denk bijvoorbeeld aan het toegankelijk maken van geld voor onderzoek en innovatie voor het midden- en kleinbedrijf in Overijssel.”
Open en betrokken
De CDA’er merkte de laatste tijd dat de reistijd en het werk in de Tweede Kamer een zware wissel trok op zichzelf en het gezinsleven. Het is één van de beweegredenen om de uitdaging als gedeputeerde met beide handen aan te grijpen. Natuurlijk beseft hij terdege dat het geen 9 tot 5 baan is, maar hij verwacht in ieder geval vaker in Laag Zuthem bij zijn gezin aan de ontbijttafel plaats te kunnen nemen.
Overigens was het min of meer bij toeval dat de politicus met zijn gezin neerstreek in het kerkdorp. “Eigenlijk waren we in onze toenmalige woonplaats Zwolle op zoek naar een ander huis, maar we konden nog niet direct iets vinden. Toen hoorde ik van Jean Paul Gebben van zijn verhuizing naar Renkum waar hij tot burgemeester was benoemd. Aangezien we nog samen in de gemeenteraad van Zwolle hebben gezeten, was het contact snel gelegd en konden we hun woning in Laag Zuthem overnemen. Het platteland spreekt ons bijzonder aan en het is heerlijk dat we de school naast de deur hebben”, aldus Van Hijum die zich zeker niet herkent in de typering dat Laag Zuthem een gesloten gemeenschap zou zijn. “Dat hoor ik wel eens om me heen, maar in mijn beleving is het juist heel erg open en betrokken. Er wordt van alles georganiseerd, zoals een dorpsbarbecue en het beroemde Oranjefeest. We hebben ons vanaf het begin welkom gevoeld. Iedereen levert hier zijn/haar eigen bijdrage aan activiteiten en dat doen wij ook met veel plezier. Zo ben ik lid van de evenementencommissie en verzorg ik al een aantal jaren de muzikale ondersteuning bij het eindejaarscabaret van Gijs Lubbers.”
Het gaat te ver om te zeggen dat hij zijn politieke agenda ophaalt in Laag Zuthem, maar het helpt zeker om vanuit de dagelijkse praktijk zaken voor het voetlicht te brengen. Zo heeft hij zich tot zijn vertrek uit de Tweede Kamer hard gemaakt voor de verbetering van de doorstroming op de N35 en heeft hij de typische plattelandskwesties mede op de kaart gezet. Hoe? Door af en toe duidelijk stelling te nemen, maar niet door de populist uit te hangen. “Dat ligt mij niet. Ik ben meer van de genuanceerde blik.”
Eigen identiteit
In zijn nieuwe rol als gedeputeerde is hij in Overijssel straks verantwoordelijk voor de portefeuilles Economie, Energie en Innovatie. Stuk voor stuk beleidsvelden waarbij hij veel kan betekenen voor het platteland. “De verschraling van het voorzieningenniveau en de leefbaarheid in de kleine kernen gaat zeker mijn aandacht krijgen. Vooral waar het leegstaande agrarische gebouwen betreft, moet je waar mogelijk ruimte bieden aan nieuwe ontwikkelingen, b.v. op het gebied van recreatie en toerisme. Dat is ook een goede zaak met het oog op de werkloosheid die in de provincie behoorlijk hoog is”, weet Van Hijum die vindt dat gemeentes en provincie nog meer kunnen samenwerken om de eigen identiteit van de provincie Overijssel uit te buiten. “De volksaard is nuchter, maar er is zoveel om trots op te zijn. Op de prachtige natuur, het noaberschap, de culturele wortels, de sportieve prestaties, de streektaal en het feit dat we overal in het land worden geroemd dat we de handen uit de mouwen steken.”