Samen bouwen aan bruisend dorpshuis vol activiteiten
Stichting Dorpshuis Lierderholthuis: jong en betrokken
Alleen met veel eigen inzet kon het Dorpshuis Lierderholthuis tot stand komen. Vanaf voorjaar 2013 hebben vele inwoners én oud-inwoners zich ingezet bij de bouw. Inmiddels is het karakteristieke gebouw het kloppend hart van het dorp. Bijbehorende Stichting Dorpshuis Lierderholthuis (SDL) maakt zich daar sterk voor.
Het eerste ontwerp voor het Dorpshuis kreeg in april 2012 meteen volop bijval. Destijds werden de plannen van Architectenbureau V.A.B. Rijssen gepresenteerd in het dorp. Geen strak, modern ‘geval’ maar een sfeervol pand met een verwijzing naar het boerenerf op het platteland. Compleet met allerlei verschillende materialen als riet, pot-deksel, baksteen en grasdak. Die landelijke uitstraling met hooimijt en verwijzingen naar kapschuren sprak aan! Volgens wens werd Café d’Olde Wettering in het speelse ontwerp geïntegreerd. Wie nu het eindresultaat bewondert, kan met een beetje fantasie een soort kop-hals-rompboerderij in het Dorpshuis zien.
SDL werd rond 1981 opgericht in de tijd dat voormalig dorpshuis De Kerkehoek door de kerk werd overgedragen. Vanuit Plaatselijk Belang Lierderholthuis zetten enkelen zich al actief in voor een multifunctionele accommodatie. Een stichting was een logische vervolgstap. Bestuurslid Anke Logtenberg: “Ik kwam in eerste instantie vanuit Muziekvereniging Salland erbij. De vereniging is, net als bijvoorbeeld de volleybalvereniging, gebruiker van het dorpshuis. Destijds kwam ik erbij omdat ik warm werd van het idee dat er een klus volbracht moest worden. Van niets iets creëren; dat sprak me aan.” Een lange adem was wel een vereiste. Voor er ook maar één steen gelegd werd, waren er allerlei stagnaties. “Indertijd waren het vooral bestuursleden Walter Liebregts en René Nijmeijer die volop in gesprek waren met gemeente en politieke partijen. Op een bepaald moment werd langzaam duidelijk dat er echt concreet iets ging gebeuren. We deden oproepjes, vroegen vrijwilligers en dergelijke. Communicatie was belangrijk, dus toen kwam ik meer in beeld.” In dezelfde periode ging dorpsgenoot Henk Meulman zich actief bezighouden met de bouw en alles wat erbij kwam kijken. Als bouwpastoor van SDL begeleidde hij samen met Nijmeijer het hele bouwproces. De twee onderhielden contact met aannemers, diverse onderaannemers en de vele bouwvrijwilligers. De bouwperiode duurde zo’n driekwart jaar. “Een bijzondere tijd. Al die handjes die spontaan kwamen helpen. Op zaterdagen mensen aan de klus, anderen die voor koffie, broodjes en gehaktballen zorgden.” In augustus 2014 werd het Dorpshuis Lierderholthuis officieel geopend door toenmalige burgemeester Piet Zoon. Compleet met herauten, hofdames en lakeien.
Het Dorpshuis wordt goed gebruikt. Veel sporten weten het pand te vinden. Anke vindt vooral SportFit erg leuk. “Een grote groep oudere dames en heren is wekelijks actief. Verder is het kickboksen, vrij snel na de opening door twee dorpsgenoten opgezet, een groot succes.” Andere gebruikers? Volleybal, toneel, dynamic tennis, muziekvereniging en jeugdsoos. “Zij maakten beneden in de kelder een mooie ruimte. De bar met sfeerverlichting is heel feestelijk. Verder is een begin gemaakt met badminton, waarvoor de sporthal zich natuurlijk ook goed leent. En er is op drie middagen bso.” Daarnaast vinden in de verschillende ruimtes allerlei bestuursvergaderingen plaats van ondermeer Runningclub Lierderholthuis, vrouwenclub en Feestcommissie Lierderholthuis. “Twee dames hebben een bibliotheek opgericht. Een leuk ontmoetingsmoment.” Verder is bs. St. Nicolaas een belangrijke, frequente gebruiker van de gymzaal. Gedurende de bestaansperiode waren er veel kleine eenmalige dingen. Zoals verschillende workshops van de vrouwenvereniging maar ook de gezamenlijke stamppotmaaltijd, Nieuwjaarsfeest en Hemelvaarttocht. Het Dorpshuis heeft overigens een huismeester: Hans Middelkamp. “Hij bood zich spontaan aan en regelt nu contacten met gebruikers, doet technische dingen. Erg prettig. Verder is de familie Leer, uitbater van het café, heel betrokken. Ze zijn aanspreekpunt voor vragen, zorgen voor koffie en dergelijke, maken even een rondje om te kijken of de lichten uit zijn.”
Intussen vonden er in het stichtingbestuur enkele wisselingen plaats. Liebregts stapte er al eerder uit en dit jaar vertrekken Meulman, Nijmeijer en Mea Schutte officieel. “Mea heeft veel belangrijk rekenwerk verricht op het gebied van exploitatie en facturatie. Bestuurscapaciteit blijft natuurlijk een aandachtspunt binnen zo’n klein dorp. We merken dat wanneer je mensen persoonlijk spreekt zij zich vaak graag willen inzetten. Zich verantwoordelijk voelen. Dat bleek ook al uit de animo voor de Dorpshuis-obligatie. Het leuke is dat bij onze zoektocht naar bestuursleden nieuwe mensen zijn opgestaan. Rudolf Geerts, Lynn Lipman-Ruitenberg en Robert Scholten brengen weer frisse ideeën in. Karin Tijs neemt de facturatie op zich.” Anke vertelt dat PB Lierderholthuis aan de zijlijn actief meedenkt. Naar de gemeente bijvoorbeeld. “Verder hebben zij bijvoorbeeld de Omnivereniging, waaronder veel sportverenigingen nu vallen, aangezwengeld. We verkennen samen allerlei mogelijkheden om het Dorpshuis vol te krijgen. We zijn in gesprek met een fysiotherapeut om hier een ruimte te huren. Die zou hier bijvoorbeeld goed workshops valpreventie kunnen geven. Verder zou badminton een mooie invulling van de daluren zijn. We staan open voor mensen die vanaf de zijlijn met iets nieuws willen instappen. Of misschien kunnen we arrangementen aanbieden. Voor recepties en kinderfeestjes bijvoorbeeld. Eigenlijk is het Dorpshuis voor zowel sport, muziek, vergaderingen, feestjes als evenementen geschikt. Dat heeft het afgelopen jaar wel bewezen!”