Jongeren tonen met WhatsApp Alert hun grote maatschappelijke betrokkenheid
Heino kan rustig slapen, want we hebben HeinoWaakt achter de hand
Of je nu ’s avonds in het donker de hond uitlaat of je fietst in de nachtelijke uren door het dorp. Allemaal hebben we wel eens een situatie gezien waarbij je vraagtekens kunt plaatsen. Rondhangende jongeren op een locatie die niet bepaald te boek staat als hangplek, auto’s die net te langzaam door een wijk rijden met bestuurders die overal naar binnen kijken. Over het algemeen besteden we er te weinig aandacht aan. En dan lees je de volgende dag op een website of in de krant dat er een inbraak is gepleegd in Heino…
Waarschijnlijk denk je dan bij jezelf dat je dit misschien had kunnen voorkomen. Het is moeilijk om dat nare gevoel van je af te schudden, maar we bieden je een tweede kans: sluit je aan bij HeinoWaakt, een WhatsApp groep op wijkniveau waarbij men elkaar waarschuwt bij onraad. Het initiatief is op zichzelf al prachtig, maar het krijgt een gouden randje omdat het is opgezet door vier jongeren uit Heino: Mirko Schokker, Lisette Horst, Jeroen Strijtveen en Merle Heuver. “In het begin waren mensen wel verbaasd dat wij dit als jongeren hebben opgepakt, maar tegelijk vinden ze het ook heel leuk en goed. Waarom wij het doen. Wij houden van Heino en voelen ons betrokken bij het dorp.”
Met zo’n twaalf inbraken per jaar kun je niet stellen dat Heino onveilig is. Het zijn in ieder geval cijfers waar inwoners van vergelijkbare plaatsen likkebaardend naar kijken. Toch is het belangrijk om je niet rijk te rekenen en op tijd voorzorgsmaatregelen te nemen, moet de vriendengroep hebben gedacht. “We wilden zelf ook een bijdrage leveren. En een Buurt WhatsApp, die ontbrak hier nog. Na een test met één buurtvereniging hebben we ‘m in januari 2016 maar voor het hele dorp gelanceerd. Het was meteen bomvol in het Dorpshuus en dat gaf wel aan dat er behoefte was aan een dergelijk initiatief.”
Geen heksenjacht
HeinoWaakt heeft zelf het dorp verdeeld in acht en het buitengebied in vijf wijken. “Daarbij hebben we in onze ogen logische grenzen gehanteerd. Iedere wijk heeft z’n eigen WhatsApp groep en een groepsbeheerder. Als initiatiefnemers draaien we zelf in alle groepen mee. Wel hebben we een aantal spelregels opgesteld. Zo is het de bedoeling dat iemand een verdachte situatie eerst meldt via 112. Dat wil de politie ook graag, want dan kunnen zij eerder reageren. Daarna kun je de appgroep alarmeren en iemand uit de groep kan desgewenst even een kijkje nemen. Ook al ga je alleen maar een stukje lopen met de hond. Iemand die kwaad in de zin heeft, voelt zich dan toch betrapt”, aldus Mirko, Lisette, Jeroen en Merle die iedere deelnemer op het hart drukken geen heksenjacht te beginnen. “In onze spelregels, die kort en krachtig zijn, hebben we gesteld dat iedereen moet beseffen dat een verdachte nog geen criminele activiteiten hoeft te hebben ondernomen. Wees daarom ook voorzichtig met het delen van foto’s.”
HeinoWaakt valt formeel onder de Stichting Dorpshuus Heino, onderhoudt warme banden met Plaatselijk Belang Heino en heeft goede contacten met de politie (wijkagent Herman Rienties). Dat zijn de partijen die ze in eerste instantie denken nodig te hebben, maar het netwerk kan natuurlijk altijd worden uitgebreid. “Zeker ook voor financiële steun. De gemeente Raalte heeft enkele zaken mogelijk gemaakt en Plaatselijk Belang kende een bijdrage van 500 euro toe, maar de bodem van de kas komt in zicht. En we hebben toch kosten zoals voor de website en enkele spandoeken die we bij invalswegen kunnen plaatsen.”
Het is natuurlijk altijd lastig te beoordelen in hoeverre HeinoWaakt een bijdrage levert aan een veilig leefklimaat in Heino. Feit is wel dat de teller voor dit jaar op slechts zes inbraken staat t.o.v. het jaargemiddelde van twaalf. “Maar, de donkere dagen zijn nu begonnen”, zeggen ze voorzichtig.
De spandoeken worden daarom weer uit de kast gehaald en ze overwegen nog iets te doen met ‘clean graffiti’ waarbij je de straat schoonmaakt en vervolgens met een mal een kreet of iets dergelijks kunt aanbrengen. Wat de komende jaren gaan brengen, weten ze niet, maar ze hopen het aantal inbraken en andere criminele handelingen nog verder terug te brengen. “En stiekem willen we wel een keer een heterdaadje meemaken”, stellen ze lachend.