“Een hele ‘normale’ woning die bijzonder goed is verduurzaamd”
De uitgebouwde woning uit 1972 van Kevin Boerdijk en zijn vrouw Nienke is de laatste jaren compleet verbouwd, geïsoleerd en verduurzaamd. Ja, en? Het klinkt inderdaad niet heel spectaculair. Maar let op, je wenkbrauwen gaan ver omhoog als je het energielabel leest.
Bam! Energielabel A++++, dát is spectaculair. Een energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is. G het slechtste en A++++ het beste. Dus ja, beter dan dit wordt het niet. De gemoderniseerde en gasloze twee-onder-een-kapwoning aan de Grote Bisschop is wat duurzaamheid betreft een boeiend geval. Hoe heeft het huis van Kevin en Nienke dan zo’n enerverende gedaanteverandering doorgemaakt? Door te beginnen met isolatie. Qua isolatie is het om te smullen. Dakisolatie, dubbel glas, muurisolatie, vloerisolatie. Vervolgens heeft het huis onder andere een warmtepomp gekregen, 23 zonnepanelen, een airco en de gehele begane grond is voorzien van vloerverwarming en bedekt met een PVC vloer.
Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaars en Taxateurs is niet alleen te spreken over de locatie, de ruimte en de indeling van het huis, maar ook super enthousiast over de duurzame metamorfose van de woning. “Het is hier ruim en ziet er strak uit”, zegt Wilco, die direct aangeeft dat het bijzondere wat dieper verstopt zit. “Dit is een hele ‘normale’ woning die bijzonder goed is verduurzaamd. Een jaren zeventig woning is namelijk niet standaard geïsoleerd.” Het toepassen van isolatie in een spouwmuur werd pas verplicht vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Als isolatiemateriaal werd vooral minerale wol of glaswol gebruikt. Kevin Boerdijk legt graag uit hoe het zo is gekomen dat er nu een label A++++ aan het huis hangt. “Ik heb altijd interesse gehad in de techniek. Ik schroefde vroeger al van alles open uit interesse. Zo heb ik veel kennis vergaard. Ook met dank aan mijn vader, met zijn twee rechterhanden en een schuur bomvol met gereedschap.” Hij overweegt geen carrièreswitch, maar de Medium Care verpleegkundige zou zo aan de slag kunnen als zonnepanelenmonteur, elektricien of bouwvakker.
Je mag het gerust een soort hobby noemen, hoe Kevin omgaat met verduurzaming, robotica en domotica. Als iemand op de deurbel drukt, roept er een stem door de huiskamer: “Er wordt aan de deur gebeld, er staat iemand voor de deur.” Glimlach bij Kevin. Zijn vrouw Nienke grinnikt. “We hebben allerlei van dit soort dingen in ons huis. Verlichting die aan of uit gaat. In ons bed zit ook een sensor. Als Kevin dan nachtdienst had gehad en hij ging in bed liggen, schakelde de deurbel automatisch uit. Werd hij niet gestoord. Ook het rolluik ging open als we ‘s ochtends uit bed stapten.”
Voor de verduurzaming van de woning was meer nodig dan techniek en domotica. Kevin kluste ruim anderhalf jaar aan zijn huis nadat hij het in 2014 had gekocht. Pas later bleek dat Kevin de basis in zijn huis goed op orde had. “Ja, ik heb heel veel zelf gedaan en verbouwd. Ik woonde er toen nog alleen en ik vond het gewoon mooi om te klussen. Niet van tevoren over nagedacht, maar het bleek dat ik toen al precies het juiste heb gedaan. Gelukkig. Ik heb destijds een stukje uitgebouwd aan de achterkant van het huis richting de tuin. Alles heb ik toen geïsoleerd. Ook de onderkant van de vloer geïsoleerd, vloerverwarming aangelegd en voornamelijk kunststof kozijnen, H++ glas. Daardoor bleek er een goede basis te zijn om vorig jaar een warmtepomp aan te kunnen schaffen.
Die warmtepomp hebben we sinds september vorig jaar. We hadden al van alles berekend en uitgedacht, maar twijfelden over de uitvoering. Toen de energieprijzen door het dak gingen, hebben we er een klap op gegeven. De 23 zonnepanelen hadden we al eerder, en toen, hup, met drie maanden levertijd hadden we die warmtepomp erbij. We hebben er nog veel voordeel mee kunnen halen, met die zonnepanelen en warmtepomp. De terug-lever-vergoedingen voor de overcapaciteit van onze zonne-energie was riant. We zijn in deze periode steeds aan het hoppen geweest van de ene naar de andere energiemaatschappij om maximaal rendement te halen.”
Kevin en Nienke wilden eigenlijk niet weg uit hun superzuinige huis, maar kregen een kans die ze niet voorbij konden laten gaan. Ze zijn inmiddels verhuisd naar een boerderijtje in het buitengebied van Heino, waar ze hun gezin zullen uitbreiden, en wederom aan de slag gaan met hun nieuwe woning. Ze zullen opnieuw een verduurzamingsslag gaan maken om volledig van het gas af te gaan. En nee, voor wie enthousiast is geworden, het huis aan de Grote Bisschop is niet (meer) te koop.