Delicatessenzaak Bij Dijkman is een aanwinst voor het Heinose winkelbestand
Een nieuwe parel aan de rijk geschakeerde middenstandsketting
“Hier was Heino echt aan toe!” Het is een opmerking die Bianca Hoek-Dijkman in de afgelopen maanden vaak heeft gehoord. Samen met echtgenoot Bennie opende ze onlangs ‘Bij Dijkman’, een delicatessenzaak aan de Dorpsstraat. In het pand, waar voorheen Deco Home Delmte was gevestigd, worden nu allerlei prachtige delicatessen als kaas, speciale bieren, wijn, vleeswaren, worst, handgemaakte bonbons en versgebrande noten verkocht. “Als al die mensen die hebben gezegd dat ze blij zijn met onze komst straks daadwerkelijk in de winkel staan, dan kon het hier wel eens druk worden”, zeggen ze lachend.
Er was misschien een tijd dat delicatessenwinkels waren voorbehouden aan de grote stad, maar gelukkig ligt die periode al mijlenver achter ons. (Verantwoord) eten en drinken is ‘hot’ en je af en toe een Bourgondische bui toestaan, daar is ook helemaal niets mis mee! “We proberen een assortiment te bieden dat hier nog niet verkrijgbaar is en daarmee het winkelend publiek in Heino te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor een flink aanbod rauwmelkse kaas van hoge kwaliteit en voor brood van Jorink uit Raalte. Niet om de andere bakker dwars te zitten, maar omdat er toch al een flink aantal Heinoërs naar Jorink ging”, vertellen Bianca en Bennie.
Snel toegehapt
Heino kent voor Bianca weinig geheimen. “Ik ben hier opgegroeid en heb er zo’n twintig jaar gewoond.” Groninger Bennie is inmiddels ook al aardig bekend met het dorp van zijn vrouw. Natuurlijk door veelvuldig familiebezoek, maar zeker ook vanwege het feit dat het stel al jaren delicatessen verkoopt tijdens het Daggie Old Heino van de Pompdagen. “We hebben in het Drentse Beilen al een winkel met vergelijkbare producten, maar toen we de kans kregen om deze ruimte met woon- en winkelbestemming over te nemen, hebben we snel toegehapt”, aldus het echtpaar dat de twee vestigingen voorlopig blijft combineren. Al geven ze op voorhand aan hogere verwachtingen te hebben van de winkel in Heino. “We hebben het gevoel dat men in Salland bourgondischer leeft dan in Drenthe. Bovendien zijn hier in de regio meer bedrijfjes te vinden die hun eigen producten maken.”
Juist daar liggen wat Bianca en Bennie betreft kansen voor zowel ‘Bij Dijkman’ als voor de producenten. “We zijn al benaderd door een aantal bedrijven met de vraag of we hun producten willen verkopen. Zij zoeken een verkoopadres en wij zoeken leveranciers. Dan is het toch mooi als je dat bij elkaar kunt brengen”, klinkt het enthousiast uit de monden van de nieuwbakken ondernemers die graag in gesprek gaan met andere producenten die een (extra) afzetmarkt zoeken. “We willen ons graag onderscheiden en het hoeft echt niet alleen biologisch te zijn. Ons uitgangspunt is dat je weet wat je eet, dus dat de herkomst en de makers bij ons bekend zijn.”
Kerst-tapasplank
Heino en omgeving kon niet wachten tot het moment dat de winkel op 10 november de deuren opende. “Tijdens de verbouwing en inrichting hebben we al verschillende mensen binnen gehad die dachten dat we al open waren. Trouwens ook bezoekers die met de gordijnen onder de arm een kleur verf kwamen uitzoeken”, verwijzen ze lachend naar de vorige bestemming van het winkelpand.
Iedereen is nieuwsgierig naar de eerste delicatessenwinkel van Heino en dat kunnen we begrijpen. Wie nog niet binnen is geweest, doet er goed aan om snel een kijkje te nemen. De eerste aanblik is meteen goed. Met de kernwoorden nostalgisch, ambachtelijk, intiem en gezellig hebben we de inrichting vermoedelijk goed samengevat. Combineer dat met een bijzonder lage drempel en je hebt het sfeertje te pakken dat Bij Dijkman wil uitstralen.
Naast alle mooie verse producten is de cadeauhoek achterin de winkel de echte blikvanger. Hier kunnen onder andere persoonlijke cadeaus worden samengesteld. Of je nu iets zoekt met wijn, kaas en bonbons of dat je het meer moet hebben van een combinatie van bier van diverse Nederlandse brouwerijen, kaas, worst en versgebrande noten; iedereen vindt wel iets van zijn/haar gading. Leuk als relatiegeschenk, verjaardagscadeau of als presentje voor de feestdagen. Of om zelf op te eten. “Speciaal voor de Kerstdagen presenteren we onze kerst-tapasplank. Deze kun je van tevoren via de website of in de winkel bestellen waarbij je een keuze kunt maken tussen verschillende thema’s.”