Idem Dito brengt na jaar afwezigheid weer blijspel op de planken
Een toneelstuk verloopt in principe exact volgens het ‘spoorboekje’. Iedere speler weet wanneer hij/zij in actie moet komen om op dat moment natuurlijk ook de juiste zinnen uit te spreken. Betekent dit eveneens dat je niet meer flexibel hoeft te zijn? Nee, zeker niet! Daar kan Mariël van toneelgroep Idem Dito sinds deze avond ook over meepraten. “Hè, heb ik een andere kerel?”, roept ze verbaasd uit tijdens de wekelijkse repetitieavond. “Daar moet ik wel even aan wennen”, zegt ze lachend.
De wisseling van de wacht had haar nog niet bereikt. Hans, haar echtgenoot in het toneelstuk ’t Is Bingo op de camping’ is te druk met zijn dagelijkse werkzaamheden om de hoofdrol op zich te nemen. Gelukkig is Erik – jong en toch door de wol geverfd – bereid zijn plaats in te nemen. Het vermogen om zelf een oplossing te vinden, is dus groot bij Idem Dito. Het tekent het gezelschap dat uit ‘slechts’ 9 personen bestaat.
Het is dinsdagavond en we melden ons bij ’t Roekenest. De locatie waar mannen en vrouwen graag tegen een klein wit balletje slaan. Maar, dat is op de begane grond. Eens per week is de bovenverdieping het domein van de toneelspelers. De thermos-kannen met heet water en koffie staan op de tafel en de eerste 20 minuten gaat het over van alles behalve toneelspelen. “We zijn een hechte club. Alles wordt gedeeld. We lachen samen en soms huilen we ook samen”, vertellen Jennie, Jany, Hans, Erik, Mariël, Evert, Ingrid, Mieke en Annemieke.
Het is een kakafonie van geluid, maar wel gezellig. Het duurt niet lang of allerlei anekdotes vliegen over tafel. Dat kan ook niet anders, want als je alles bij elkaar optelt, is deze avond wel voor een eeuw aan toneelervaring aanwezig. Dat moet een nieuwe aanwinst bijna afschrikken, maar uit het relaas van Hans Koopman blijkt dat hij in een warm bad terecht is gekomen. “Hier heerst gelukkig wel een sfeertje van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Er is niemand die je wel even zal vertellen hoe het allemaal werkt. Dat was ik ook gewend in Drenthe waar we hebben gewoond voordat we naar Heino kwamen.”
Caravans in het Roekenest
Het wordt iets te gezellig en dat is het moment voor voorzitter/‘regisseur’ Jennie om in te grijpen. De groene boekjes met de uitgeschreven tekst van het blijspel, dat begin maart ten tonele wordt gevoerd, komen op tafel. “Van bladzijde 37 tot en met het einde!”, geeft ze quasi-streng aan. Dit blijkt nog het moment te zijn dat de setting en dialogen met het boekje in de hand kunnen worden geoefend. “Vanaf het nieuwe jaar moeten we alles uit de kop kennen”, geven de spelers aan dat de druk dan meer wordt opgevoerd.
Uit de verhalen blijkt dat iedereen zijn of haar eigen methode heeft om te studeren. “Ik kruip altijd met het boekje in bed. Lekker warm en behaaglijk”, zegt de regisseur die normaal gesproken zelf ook op de planken staat. “Bij mij weet iedereen dat het weer tijd is voor de toneeluitvoering, want dan ligt het groene boekje op het aanrecht”, vertelt Jany. En Mariël, die in maart een hele goede persiflage gaat geven van een dronken vrouw, hoe leert zij haar tekst? Zij heeft de opname op haar telefoon en oefent tijdens het wandelen. Kom je dus ergens in de natuurlijke omgeving van Heino een vrouw tegen met een koptelefoon op het hoofd die in zichzelf lijkt te praten, dan zou het maar zo Mariël kunnen zijn…
Natuurlijk kunnen we niets van de inhoud van het toneelstuk prijs geven, maar twee elementen staan als een paal boven water: het is een blijspel, dus de kans dat je schuddebuikend van het lachen op de grond valt, is aanwezig. En, het is in het Sallands (of bij Hans: Drents) dialect en dat maakt de dialogen nog leuker om te volgen. Zeg nu zelf: ie bint echt een oale brombeer’ klinkt toch gewoon veel beter dan ‘wat ben je toch een oude brombeer’. Een blijspel of klucht in het Sallands, daar hoefden ze dus niet lang over na te denken. “De mensen willen een leuke avond uit en dit stuk past bij ons.”
De partners en familieleden weten het inmiddels. In de laatste twee weken voor de uitvoering hoef je niets in de agenda te zetten, want dan hebben de leden van de ruim 35 jaar oude toneelvereniging geen tijd. Naast de repetities en natuurlijk de grote generale in het laatste weekend nemen ze namelijk ook de bouw van het decor en de opbouw voor hun rekening. “Dit jaar is het wel heel speciaal, want er komen zelfs caravans in het Roekenest te staan”, verklappen ze in de hoop op 2x een volle bak van ruim 120 belangstellenden.
Het blijspel ’t Is bingo op de camping’ staat op de agenda voor vrijdag 6 en zaterdag 7 maart 2020. De uitvoering begint beide keren om 20.00 uur en vindt plaats in het Roekenest, het onderkomen van tafeltennisvereniging Heino. Volgens goede traditie wordt het toneelstuk gecombineerd met een verloting waarbij je mooie prijzen kunt winnen die beschikbaar zijn gesteld door de Heinose middenstanders.