Via unieke klaverbladroutes actief voor onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren
Samen schouders eronder tijdens de Strijd van Salland op 26 juni!
Zondag 26 juni staat in het teken van de Strijd van Salland. Tijdens dit sportieve evenement wordt geld ingezameld voor meer onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren. Deelnemers kunnen vanuit Sportpark De Kampen wielrennen, hardlopen, wandelen, fietsen, steppen en mountainbiken. Omdat nog niemand kan zeggen: “Ik ben genezen van een kwaadaardige hersentumor.”
Familie- en vriendendag
In de organisatie zitten ondermeer Heinoërs Sharon Lindeboom en Erik Blankenvoorde. Het doel is helder: geld ophalen voor onderzoek van het Erasmus MC Kankerinstituut in Rotterdam. De complete opbrengst is hiervoor bestemd. “Het is hard nodig”, aldus Erik. “Er moet nog zoveel gebeuren, er is nog zoveel onduidelijk. Resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor alle patiënten met een hersentumor. Wereldwijd!” Daarnaast heeft de Strijd van Salland nog een andere doelstelling. Zondag 26 juni wordt een echte familiedag. “Of vriendendag, net wat je wilt”, lacht Sharon. “De instap houden we bewust laag. De kortste afstand van 5 kilometer is bereikbaar voor iedereen. Zelfs voor jonge kinderen.” Erik vult aan: “Het mooie van de Strijd van Salland is dat je hiermee aangeeft dat je er bent voor anderen. Dat je met jouw fysieke inspanning iemand met een hersentumor ondersteunt. Als mensen er in hun naaste omgeving mee te maken krijgen, vinden ze het vaak lastig om daarmee om te gaan. Wat kun je zeggen? Wat kun je doen? Je kunt je zo machteloos voelen. Nu zet je samen de schouders eronder.”
Enthousiast
Sharon(20) heeft zelf een kwaadaardige hersentumor en weet hoe belangrijk dit soort steun is. Met haar vriendengroep viert ze jaarlijks carnaval en onderneemt ze allerlei dingen. “Vrienden reageerden meteen enthousiast op de Strijd van Salland. Dat doet me echt goed. Al die inzet, in welke vorm dan ook, is zo fijn! Niet alleen voor mij, maar ook voor andere mensen met een kwaadaardige hersentumor.” Je samen inzetten voor hetzelfde doel. Er geldt geen verplichting voor het inbrengen van sponsorbijdragen. Hierdoor is het evenement laagdrempelig. Ook gezinnen kunnen heel eenvoudig meedoen. Erik: “Natuurlijk hopen we uiteindelijk op een mooi eindbedrag.” Ze merken dat het evenement inmiddels breed gedragen wordt. Particulieren en bedrijven werken graag mee en zijn unaniem enthousiast. Zo ondersteunen vv Heino en ttv Heino het evenement met faciliteiten en activiteiten. Daarnaast is het sportpark de gehele dag centraal punt. Vol gezelligheid, kraampjes, eten en muziek. Zo is ondermeer Clown Knapie aanwezig. “Heel gaaf is dat The Euros komen optreden”, verklapt Sharon. “De opening wordt trouwens ook waanzinnig spectaculair, maar heel veel zeggen we daar nog niet over!”
Klaverblad
Presentatoren Jort&Sander praten tijdens de Strijd van Salland de dag aan elkaar op hun kenmerkende, humoristische wijze. Ook halen ze de deelnemers steeds binnen. Daar zullen ze overigens nog een beste kluif aan hebben. Dat heeft alles te maken met de unieke klaverbladconstructie. Per activiteit vormen vier routes in alle windrichtingen steeds samen een klaverblad, als verwijzing naar het wapen van Heino. Routes beginnen en eindigen dus steeds op het Sportpark. Door deze opzet kunnen deelnemers zelfs verschillende activiteiten combineren. “Stel met die klaverbladen je eigen triathlon samen”, zegt Erik. “Steppen combineren met wandelen en wielrennen? Bij ons geen probleem!” Afstanden lopen uiteen van 5 tot 160 kilometer. Het evenement is dus bedoeld voor zowel kinderen als fanatieke sportievelingen. Niet alleen uit Salland maar uit heel Nederland. Om samen het verschil te maken. De Strijd van Salland is hard nodig. Aan een kwaadaardige hersentumor oftewel glioom sterven de meeste kinderen en jongvolwassenen. Het overlevingspercentage van de meest voorkomende kwaadaardige hersentumor is slechts 0,3%. Erik: “Juist omdat deze tumor in de hersenen, het meest essentiële orgaan, zit maakt het anders dan andere vormen van kanker. Hersenkanker raakt je in je zijn, dat maakt het lastig. Vroeg of laat krijg je cognitieve problemen. Gliomen nemen een aparte plaats in bij kwaadaardige ziektes.”
Grillig hersenweefsel
Sharon weet sinds haar 17e dat ze een kwaadaardige hersentumor heeft. Er zijn al twee operaties uitgevoerd. “Het lastige is dat je hersenkanker niet compleet kunt wegsnijden zoals bij huidkanker of borstkanker”, vertelt ze. “Bij een glioom blijft altijd iets achter in dat grillige hersenweefsel. Ondanks operatie of behandeling.” Inmiddels staat Sharon onder behandeling van neuro-oncoloog prof. dr. Martin van den Bent. Hij leidt het onderzoek, de CATNON-studie, aan het Erasmus MC waarvoor de Strijd van Salland geld inzamelt. Helaas had hij begin maart verdrietig nieuws voor Sharon: haar hersentumor groeit. Daarom wordt na de zomer een behandelplan gestart. Geen fijn bericht, dat mag duidelijk zijn. Sharon leeft van dag tot dag. Het liefst zo normaal mogelijk. “Met daarnaast zoveel mogelijk activiteiten waarop ik me echt kan verheugen, zoals de Strijd van Salland. Ik hoop echt dat het een leuke, gezellige dag wordt waaraan veel mensen meedoen. Dat zou top zijn!”