Hoezo topsport in Heino?
RCL ‘98 voor zowel beginnende als gevorderde lopers
“Ga er iets mee doen, anders is het zonde!” Dat zei destijds de docent van de trainerscursus hardlopen bij hun diploma-uitreiking. Harry Kloppenberg en Theo Haverkamp waren eigenlijk vooral uit interesse deze cursus gaan doen. De woorden van hun docent sorteerden effect; de door Harry en Theo opgerichte Running Club Lierderholthuis (RCL ’98) bestaat inmiddels 14 jaar en kent zo’n 300 leden.
Harry was zelf 40-plusser toen hij met hardlopen begon. Een recreantloper die in zijn eentje liep. Destijds kreeg hij opmerkingen als ‘Je kunt ze nog inhalen’. “Dat is nu anders, de tijd is zeker veranderd. Toen zag je nog weinig hardlopers langs de weg. Alleen is maar alleen en dus werd ik na een tijdje lid van PEC Zwolle. Daar kreeg ik loop-training waar looptechniek centraal stond. Ik had er nog nooit van gehoord en wilde meer weten. Waarom moet dat dan zo? Dat konden ze niet uitleggen. Daarom deed ik samen met Theo die trainerscursus.” Het bijschaven van die looptechniek had overigens zeker gevolgen. “Het was wel een hele uitdaging. Ik moest opnieuw beginnen. Je gebruikt andere spieren. Maar des te meer ik het onder de knie had, des te sneller ik ging. Kicken!”
Om hun ervaringen en enthousiasme in de praktijk over te brengen, begonnen ze hun running club. Ze begeleidden eerst zo’n 15 lopers. Voornamelijk mannen. Van het Dorpshuis in Lierderholthuis ging het dan naar de dikke eik bij de Colckhof. Toen er later beginnende lopers bijkwamen, veranderde dit. De groep splitste en de beginners startten bij de oprit van havezate Den Alerdinck. De vereniging groeide en groeide. Groepen splitsten. Trainers kwamen erbij. “Afgelopen Pompdagen verwelkomden we ons 300e lid. Opvallend is dat er nu veel dames lopen. Leden zijn meestal 40+, je ziet weinig jeugd.”
In het voorjaar is het vaste prik: dan komen er altijd veel beginners bij RCL ’98. Zij mogen, als ze dat willen, proeflopen bij de instroomgroep. Dit is een echte beginnerscursus die in maart start voor mensen die nooit eerder liepen. Niemand wil tenslotte achteraan lopen. Veelgehoorde redenen om te hardlopen? “Beter voor de relatie, ‘t moest van mijn vrouw, sociale contacten, mijn buikje zit in de weg, geestelijke en lichamelijke fitheid. En ook: lekker bewegen in een mooie omgeving en frisse lucht. Vaak komen mensen op doktersadvies. Die zegt dan: laat die pillen maar liggen en ga hardlopen!” Voor RCL ’98 is een beginner even belangrijk als een gevorderde loper. Dankzij 10 loopgroepen in verschillende niveaus loopt ieder op zijn of haar eigen tempo. Er zijn 14 gediplomeerde trainers die altijd een EHBO-setje bij zich hebben. De vereniging is bezig met het opleiden van assistent-trainers. Handig bij grote groepen.
Er wordt op diverse plekken getraind. In de parkbossen van landgoederen de Colckhof en Den Alerdinck. Als het ’s winters te donker is, mogen ze gebruikmaken van de werkhal van Overmars Installatietechniek. “Henk Overmars is onze hoofdsponsor. Dankzij hem en andere sponsoren kan de Den Alerdinckloop plaatsvinden.” In Zwolle-Zuid wordt gelopen vanaf de voetbalvelden van SVI. “We hebben er een dames- en herenkleedkamer met douches. Van daaruit kun je alle richtingen op. Zandhove, Windesheim, de Oude Mars, de IJsselbrug en bij heel slecht weer gaan we naar de parkeergarage bij Albert Heijn. Verder doen we duurlopen bij bijvoorbeeld het Engelse Werk of de Mataram. Je kunt hier alle kanten op. Een ideale loopomgeving!”
Wedstrijden, crosslopen of marathons zijn zeker geen doel op zich bij de club. Maar het gebeurt wel. Kleine groepjes lopers met ambitie trainen samen voor deelname aan een marathon. Ze krijgen clinics. “Het ernaar toe leven is het mooiste. Iedereen is gelijkgestemd. Je helpt elkaar door dips heen. Pept elkaar op.” RCL ’98 verzorgt marathontrips waarbij alles is verzorgd; startnummer, inschrijving, eventueel verblijf. Vaak naar Rotterdam, maar ook Berlijn, Parijs, Rome, New York en zelfs Canada. “Op de dag zelf zie je allemaal gespannen koppies. Uit ervaring weet ik wat ze doormaken. De reacties na afloop zijn geweldig. Zelfs emotioneel. Het doet iets met je. En je leert je lichaam goed kennen.”