Gezin Schipper-Kanis geniet van karakteristieke ‘witte huus’ aan Zwolseweg
Makelaar Wilco Lindeboom kent de woning van een eerder bezoek en kijkt bewonderend om zich heen. “Hier (hij staat in de woonkamer) waren toch bruine muren?” Ivo Kanis schiet in de lach. “Klopt, dat was nogal een uitdaging. Ik heb wel zes keer moeten sauzen.”
Misschien iets meer dan het gemiddelde (drie keer?) als je gaat verhuizen, maar als dat nou de enige klus was… Nee, Tineke Schipper en Ivo hebben veel tijd, en energie moeten steken in het leefbaar maken van hun aankoop aan de Zwolseweg in Heino. Van boven (nieuw dak) tot onder (nieuwe vloer). En van buiten (grote opknapbeurt voor de tuin) tot binnen (nieuw elektra en andere badkamer). “Een mooi, karakteristiek pand, maar we troffen en het wel wat uitgeleefd aan”, is hun eigen samenvatting.
Eigenlijk was het de plaatselijke financieel adviseur die het stel aanspoorde om de woningmarkt op te gaan. “Ivo was al eerder bij me ingetrokken en met de gezinsuitbreiding op komst was het goed om de hypotheek aan te passen. De adviseur gaf aan dat het slimmer zou zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten met het oog op een andere woning”, vertelt Tineke. Het werd dus de Zwolseweg. Het huis dat tegenwoordig door plaatsgenoten wordt omschreven als ‘het witte huus’. Vanwege de buitenmuren die wit zijn geschilderd. Eenmaal binnen valt op dat Tineke en Ivo hebben gekozen voor een ruimtelijke (vanwege het jonge gezin) maar zeker ook sfeervolle inrichting. Met nieuwe maar ook gebruikte spullen. “We vinden het beiden heerlijk om in kringloopwinkels en op markten rond te struinen.”
Een huis met moderne gemakken maar met behoud van het karakteristieke karakter. Zo zijn de luiken aan de binnenkant blijven zitten en ook het glas in lood in het bovenste deel van het raam aan de voorzijde is intact gebleven. “Dat is momenteel ook mogelijk bij dubbel glas”, tipt de makelaar. Uit hun verhaal blijkt duidelijk dat het aankooptraject er één was met een duidelijke rode draad: je moet er doorheen kijken om de schoonheid te zien. “De vrouw des huizes zag het eerst niet zitten”, stelt Ivo met een knipoog. “Dat klopt inderdaad”, bevestigt Tineke. “Maar toen hij het ging uittekenen, kreeg ik het wow-eff ect. En dat gevoel is gebleven. We hadden de financiën voor elkaar en binnen zes weken waren de grote klussen afgerond. Bovendien zijn we tijdens de verbouwing geen gekke dingen tegengekomen. En dat is ook altijd maar afwachten als je een huis koopt dat meer dan 100 jaar (1920) oud is. Een mooi detail: we hebben nog A4-tjes gevonden in oudhollands schrift. Met als boodschap dat er geen hoge bomen voor de woning mochten worden geplaatst in verband met het draaien van de wieken van molen Hooglugt. Mooi toch?”
Stookkosten
Van spijt is dus helemaal geen sprake. “Nee, we zouden het echt zo weer doen. We willen hier oud worden. Daar is alles op ingericht. We slapen nu zelfs al beneden en de kinderen boven”, geeft
het stel aan terwijl ze benadrukken dat er altijd werk aan de winkel blijft. Voor de zomer willen ze in ieder geval nog aan de slag in de tuin en op de bovenverdieping (vloerbedekking en airco).
De kans is groot dat in de toekomst ook nog wel isolerende maatregelen volgen. “Tja, het is een oude woning, dus je krijgt automatisch met meer stookkosten te maken”, beseffen ze.
“Maar de rolluiken binnen en buiten doen hun werk. En we gebruiken de houtkachel regelmatig. Je hoeft minder te stoken en het is heel behaaglijk.”
“Lekker authentiek, maar met uitdagingen”
Ja, natuurlijk heeft Wilco Lindeboom grotere woningen gezien. En ook mooiere locaties. Toch is de mede-eigenaar van Lindenhorst Makelaars en Taxateurs onder de indruk van de woning van Tineke Schipper en Ivo Kanis. “Een mooie, ruime kavel van 481 vierkante meter. En toch tegen het centrum aan gelegen. Dat is een duidelijk pluspunt.” Met een blik van goedkeuring stapt hij
naar binnen. “Mooi dat de gevel wit is geschilderd. Daardoor springt de woning nog meer in het oog.” Eenmaal binnen houdt hij het gezicht in dezelfde plooi. “Jullie hebben er echt wel iets leuks van gemaakt”, klinkt het vol waardering. De grootste uitdaging zit ‘m wat hem betreft in de balans tussen authenticiteit en duurzaamheid. “Natuurlijk wil je als bewoners dingen doen, maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je het karakter gaat aantasten. Kies je bijvoorbeeld voor triple glas, dan moet het glas in lood er uit. Zonde toch?”, aldus Lindeboom die nog wel een tip heeft. “Kies je voor oudhollandse pannen op het dak, dan krijgt de woning nog meer charme!”