Muziekvereniging Salland in Lierderholthuis viert in 2023 het 100-jarig bestaan
Wilde je vroeger als kind bij een sportvereniging, dan was er op het eerste oog verrekt weinig keuze. Jongens gingen bij de voetbal en de meiden gingen handballen. Wist je dat er binnen de muziek ook zo’n onderscheid werd gemaakt? Al is het er wel eentje die iets minder voor de hand ligt. Meiden gingen bij de slagwerkgroep en jongens kwamen eerder in beeld bij de fanfare. Het is zo’n interessant feitje waarvan er deze avond verschillende over tafel vliegen. Want als jouw vereniging honderd jaar bestaat, dan heb je wel wat te vertellen.
We nemen plaats in de Hooiberg, één van de zalen in het prachtige dorpshuis in Lierderholthuis. René Elshof (voorzitter) en Marieke Jansman (penningmeester) schuiven aan om honderduit te vertellen over ‘hun’ Muziekvereniging Salland. Wie de laatste tijd met auto, fiets of de benenwagen door het buurtdorp is gekomen, kan het niet zijn ontgaan. Met een wisseldoek wordt afgeteld naar het moment suprême: de start van het jubileumjaar. Een jaar later dan de bedoeling en de reden is bekend. “We hadden er nog voor kunnen kiezen om dit jaar een aantal activiteiten te organiseren, maar het leek beter om het verhaal collectief te verplaatsen naar 2023”, leggen de twee uit.
Passend bij een hechte gemeenschap werd eerst een brainstormsessie gehouden met de totale vereniging. Daar zijn allerlei commissies uit voortgekomen waarin vrijwel alle leden een plekje hebben gekregen. Zoals de commissie jubileumboek die de schone taak kreeg om in de geschiedenisboeken en archieven te duiken. “Dat was nog een hele opgave, want alles wat zich voor 1960 afspeelde, is lastig terug te vinden. En wat je wel vindt, leidt soms tot verrassingen. Zo waren we altijd in de veronderstelling dat de vereniging drie vaandels heeft gehad, maar dat bleken er slechts twee te zijn. Het leek alsof er een derde was omdat het woord parochiaal er is afgehaald. Dat was nodig omdat we anders geen subsidie kregen van de gemeente Heino.” Natuurlijk is wel bekend hoe de oprichting in z’n werk ging. Geheel volgens de tijdsgeest had de kerk een stevige vinger in de pap. “Het was pastoor Hendriks die in 1922 verantwoordelijk was voor de oprichting van het parochiaal fanfarekorps zoals het werd genoemd. Waarom toen? Tja, het gebeurde in meerdere dorpen om ons heen en dan krijg je het bekende sneeuwbaleffect”, aldus Marieke en René die benadrukken dat de totale historie en dus ook die mooie wetenswaardigheden worden vastgelegd in een herinneringsboek. “Met veel ruimte voor plaatjes en weinig ruimte voor allerlei schriftlezingen. We hebben de beschikking over zo’n tienduizend foto’s”, geven ze de intentie van het boek weer.
Maatschappelijk betrokken
Natuurlijk kun je er als muziekvereniging voor kiezen om alleen muziek te maken en concerten en uitvoeringen te geven, maar dat past niet bij het sfeertje in Lierderholthuis. Het gaat om een combinatie van vermaak, verbinding en saamhorigheid. “Dus, we zijn ook maatschappelijk betrokken om iets terug te geven aan het dorp. Twee keer per jaar steekt de vereniging de handen uit de mouwen bij de grote schoonmaak en we helpen mee met de opbouw en achter de tap tijdens het jaarlijkse dorpsfeest.” Toch gaan de gedachten van veel (oud-) leden bij een mijlpaal van honderd jaar vooral uit naar bijzondere concerten en tripjes. En dan hebben we het niet eens over al die serenades die in de loop der jaren zijn gegeven bij bijzondere momenten. Maar bijvoorbeeld over een optreden met de jeugd van ‘Salland’ bovenin de Zwolse Peperbus. Of de start van het theaterseizoen in de Overijsselse hoofdstad waar de muzikanten uit Lierderholthuis samen optraden met Orkest van het Oosten. “Ja, we zijn wel eens buiten onze dorpsgrenzen gegaan. Dat was vooral te danken aan de contacten van onze dirigenten.” Als je nagaat dat er ten tijde van het 75-jarig bestaan nog tachtig namen op de ledenlijst prijkten en nu 42 kun je denken dat Muziekvereniging Salland op een glijdende schaal is beland. En kun je je afvragen of een muziekvereniging in de huidige tijd wel sexy genoeg is om te overleven. Voorzitter en penningmeester hebben daar in ieder geval geen enkele twijfel over. “Het enthousiasme voor muziek in Lierderholthuis is onverminderd groot, dus ja, er is voldoende bestaansrecht. Het 125-jarig bestaan wordt zeker nog gevierd.”
Ten tijde van het gesprek was het totale jubileumprogramma voor 2023 nog niet bekend. Wel is zeker dat op zaterdagmiddag 7 januari de aftrap wordt gegeven met een jubileumreceptie in het Dorpshuis van Lierderholthuis. Wil je daar bij zijn, geef je dan alvast op via muziekverenigingsalland@gmail.com. Hou voor de overige activiteiten (o.a. uitvoering in het teken van 100 jaar ‘Salland’ in april, een concert in de (na) zomer en een bijzondere activiteit in het najaar) de vernieuwde website muziekverenigingsalland.nl in de gaten.