Hoezo wandelen in Heino?
Wandelen over de zeedijk van Heino…
Heino is een rijk dorp. Die associatie schiet door je hoofd als je al wandelend over de laan van landgoed Den Alerdinck de havezate aldaar passeert. Het is geen opmerking, die moet worden gezien als een verwijzing naar de rijkdom van de bewoners. Evenmin is het een misplaatste vorm van jaloezie. Nee, de uiting moet meer worden uitgelegd als een vorm van trots dat Heino over zo’n prachtig buitengebied mag beschikken. Het is niet alleen Den Alerdinck, maar we hebben ook nog De Colckhof, Het Nijenhuis, ’t Rozendael, De Gunne en het Reelaer. Het lijkt niet op te kunnen. Wat een weelde!
We beperken ons dit keer tot landgoed Den Alerdinck. Uiteraard wordt de havezate afgesloten met een (overigens prachtig) hek, maar voor de rest is het landgoed vrij toegankelijk. Er is een eenvoudige en korte ronde te maken. Die is ideaal om de lamlendigheid van een zondagmiddag van je af te wandelen en zeker ook ideaal om met jonge kinderen te lopen. De metershoge bult in het midden van de ronde is meteen een mooie speelplaats.
Wie nu juist de gezinnen en de joggers wil ontvluchten, kan een ander rondje maken. Komende vanaf de Zuthemerweg parkeer je de auto aan de laan, die naar de havezate leidt. Vanaf daar wandel je de laan helemaal uit totdat je op een tweesprong uitkomt. Rechts zie je de contouren van een viaduct en het voortrazende verkeer op de N35, maar wij slaan links af. Na een aantal honderden meters, doemt aan de linkerkant een tweetal bordjes op: Armjagersdijk en Zeedijk.
Als je zulke namen voorbij ziet komen, moet je toch even stoppen. Een dijk in Heino? Dat moet een goede grap zijn van Tijl Uilenspiegel, die ooit in de nabijheid heeft gebivakkeerd en van wie een aardig beeld te vinden is in Lierderholthuis. Maar, het staat er echt: Zeedijk, onderdeel van de in 1830 aangelegde zeewaterkerende dijk rond Den Alerdinck.
We lopen verder over het dijkje, waardoor we inderdaad boven het maaiveld uitlopen. Maar, of het goed genoeg is om het wassende water tegen te houden? Ach, het zal ook wel niet aangelegd zijn met het oog op de tsunami’s van tegenwoordig… Terwijl we over de dijk lopen en doorkijkjes krijgen voorgeschoteld naar woonboerderijen en open velden met koeien blijft het gebrek aan meer informatie over deze bijzondere dijk aan ons knagen.
Terwijl de tocht voortzetten en uiteindelijk weer bij de havezate uitkomen, besluiten we om bij thuiskomst direct achter de computer te kruipen. Google, wat een uitkomst! Zeedijk Den Alerdinck geeft meteen een aantal hits. En ook de correcte en historisch verantwoorde informatie. De naam Zeedijk verwijst naar de grote overstroming, waarmee Overijssel in 1825 werd geconfronteerd. Op Den Alerdinck kwam het water wel tot een meter hoog! In Heino vielen geen doden, althans geen mensen. Wel kwam er een aantal koeien en varkens om het leven. De toenmalige eigenaar van Den Alerdinck (Van Sonsbeeck) besloot zich te wapenen voor wat er in de toekomst mogelijk op hem af zou komen. Hij liet dus de Zeedijk aanleggen. Volgens de site van Heinoër Ben Nijboer, fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Raalte, symboliseert het een aardig stukje lokale geschiedenis. En daar zijn wij het natuurlijk roerend mee eens!
Bij de VVV in Heino (Canadastraat 6) is veel informatie te verkrijgen over het rijke buitengebied van Heino. Tevens zijn er diverse wandelroutes verkrijgbaar, waarbij vaak meerdere landgoederen worden aangedaan. De VVV is in de wintermaanden geopend op maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.